25.06.2012

Щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах

Лист від 18.04.2012 р. № 1/9-294

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах

Лист від 18.04.2012 р. № 1/9-294

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України надає роз’яснення щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах.

Відповідно до чинного законодавства утримання за рахунок держави і повне державне утримання є державними видами утримання вихованців навчальних закладів. Норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 17.11.2003 р. № 763. Норми матеріального забезпечення предметами гардероба та текстильної білизни для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають (навчаються) у навчальних закладах усіх типів і знаходяться на повному державному утриманні, затверджені додатком 1 до цього наказу.

Додатком 2 до цього наказу затверджені норми для вихованців дитячих будинків і шкіл-інтернатів, які потребують соціальної підтримки, тобто утримуються за рахунок держави.

Отже, норми утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на повному державному утриманні в усіх типах інтернатних навчальних закладів, та утримання усіх інших вихованців інтернатних навчальних закладів державної та комунальної власності, які здійснюються за рахунок держави, є різними.

Відповідно до п. 4.6 Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15.09.2008 р. № 852 (далі — Положення № 852), утримання учнів (вихованців), які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, у спеціальних школах (школах-інтернатах) державної та комунальної власності здійснюється за рахунок держави.

Відповідно до п. 4.10 Положення № 852 учні (вихованці) спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному державному утриманні та користуються пільгами, установленими законодавством для цієї категорії дітей.

Учні (вихованці) спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) забезпечуються предметами гардероба, текстильної білизни та предметами першої потреби відповідно до Норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 17.11.2003 р. № 763.

За заявою батьків або осіб, які їх замінюють, вихованці спеціальних шкіл-інтернатів на період канікул, у вихідні та святкові дні, а з поважних причин і в інші дні, можуть виїжджати додому в супроводі дорослих (п. 4.3 Положення № 852).

На клопотання батьків або осіб, які їх замінюють, вихованці, що перебувають на утриманні в спеціальній школі-інтернаті, можуть проживати у своїх сім’ях, якщо це не шкодитиме фізичному та психічному здоров’ю дітей і батьки дитини не позбавлені батьківських прав (п. 4.4 Положення № 852). Надання такої можливості на період від одного місяця до повного строку навчання в спеціальній школі-інтернаті оформляється наказом директора. При цьому у разі якщо особи, які замінюють батьків, не отримують допомогу в органах соціального захисту, вихованці з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можуть перебувати на повному державному утриманні.

Харчування учнів (вихованців) у спеціальній школі (школі-інтернаті) здійснюється відповідно до Норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 (додаток 4). Відповідно до примітки 4 додатка 4 витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків у літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні у загальноосвітніх школах-інтернатах.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» визначено, що обласні, міські державні адміністрації у разі необхідності можуть збільшувати грошові й натуральні норми витрат на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Заступник Міністра
Б. Жебровський