21.05.2012

Щодо Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів

Лист від 05.03.2012 р. № 212-15-531

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ТИПОВИХ ШТАТНИХ НОРМАТИВІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 05.03.2012 р. № 212-15-531

 

Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України розглянуто листа <…> щодо роз’яснення окремих питань, пов’язаних із введенням нових Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 6 грудня 2010 року № 1205.

По суті цих питань повідомляємо наступне.

Законом України «Про загальну середню освіту» передбачено створення навчально-виховних комплексів у складі навчальних закладів різних типів і рівнів акредитації для задоволення допрофесійних і професійних запитів громадян, а також навчально-виховні об’єднання з дошкільними та позашкільними навчальними закладами для задоволення освітніх і культурно-освітніх потреб.

Функціонування дошкільних відділень з підготовчою групою законодавством не передбачено. На цей час згідно із пунктом 4 статті 4 Закону України «Про дошкільну освіту» визначено такі періоди дошкільного віку: немовляти, молодший дошкільний, середній дошкільний, старший дошкільний. Відповідно до цієї вікової періодизації у дошкільних навчальних закладах функціонують наступні групи: ясельні (від 2 місяців до 3 років), молодша дошкільна (від 3 до 4 років), середня дошкільна (від 4 до 5 років), старша дошкільна (від 4 до 5(6) років).

Норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування дітей у навчальних закладах».

Новими Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів передбачено посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної, виховної роботи. Крім того, керівникам закладів надається право у разі виробничої необхідності змінювати штати або вводити посади, не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці. Зокрема, дуже часто у навчальних закладах вводять посади заступників директора з експериментальної, наукової, науково-методичної роботи тощо. Слід зауважити, що посади з такими назвами не входять до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963 (із змінами). Тому, якщо у навчальному закладі виникла необхідність введення окремої посади заступника директора з науково-методичної роботи, варто ввести додаткову штатну одиницю заступника директора, у посадових обов’язках якого передбачити питання організації та здійснення науково-методичної діяльності.

 

Директор Департаменту О. Єресько