21.05.2012

Щодо роз’яснення питань, пов’язаних зі штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів

Лист від 09.02.2012 р. № 2/2-13-302

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО РОЗ’ЯСНЕННЯ ПИТАНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ЗІ ШТАТНИМИ НОРМАТИВАМИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 09.02.2012 р. № 2/2-13-302

 

У департаменті загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто звернення <…> щодо роз’яснення окремих питань, пов’язаних зі штатним розписом загальноосвітніх навчальних закладів. Інформуємо про таке.

Державна психологічна служба в системі освіти України діє відповідно до статей 21, 22 Закону України «Про освіту», Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 р. № 1205, які вступають у дію з 01.09.2012 р., а також Положення про психологічну службу системи освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 03.05.99 р. № 127 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 02.07.2009 р. № 616).

Відповідно до нормативів, які затверджено зазначеним вище Положенням, у міських загальноосвітніх навчальних закладах з чисельністю 700 учнів вводиться не більше однієї ставки практичного психолога або соціального педагога за рахунок коштів загального фонду відповідного бюджету (для державних і комунальних навчальних закладів).

Однак, коли у місті чисельність учнів у загальноосвітньому навчальному закладі перевищує 700 осіб, а у селі (селищі) — 300 осіб, можуть бути введені за рахунок можливостей місцевого бюджету та інших джерел, передбачених чинним законодавством, додаткові посади практичного психолога і соціального педагога.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про загальну середню освіту» штатні розписи державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування і типів установлюються відповідними органами управління освітою на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Згідно з Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими Міністерством освіти і науки України від 06.12.2010 р. № 1205, за наявності обладнаних кабінетів фізики, хімії, біології вводиться 0,5 посади лаборанта на кожні п’ять 7 — 11 класів, але не більше трьох штатних одиниць в одному загальноосвітньому навчальному закладі.

Остаточну кількість посад лаборанта визначає керівник закладу при формуванні штатів у межах фонду заробітної плати, затвердженого місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, та максимальної кількості посад, визначених зазначеними вище Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів.

У разі виробничої необхідності за рахунок спеціального фонду навчальними закладами можуть бути введені додаткові посади, у тому числі посада лаборанта.

 

Директор Департаменту О. Єресько