28.05.2012

Інформаційна сторінка

Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ДЕРЖАВНОГО ІНСПЕКТУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Кабмін постановою від 03.05.2012 р. № 353 затвердив Порядок державного інспектування навчальних закладів, який визначає механізм здійснення державного інспектування навчальних закладів усіх типів та рівнів акредитації незалежно від форми власності та підпорядкування з метою виявлення порушень вимог законодавства щодо надання освітніх послуг і державних стандартів освіти та запобігання таким порушенням.

Порядком передбачено, що періодичність проведення планових перевірок визначається залежно від ступеня ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг.

Установлено строк проведення планової перевірки, який не може перевищувати 15 робочих днів, та позапланової — 10 робочих днів. Продовження строку здійснення позапланового заходу не допускається.

Визначено обов’язки та права членів комісії і керівника навчального закладу, який, зокрема, має право не допускати комісію до здійснення перевірки, якщо:

— вона здійснюється з порушенням вимог щодо періодичності проведення заходів державного нагляду (контролю), передбачених законом;

— посадова особа органу державного інспектування не надала копії документів, передбачених Порядком, або якщо надані документи не відповідають вимогам Порядку.

Зазначеною постановою передбачається встановлення чітких правил взаємодії між органом контролю у сфері освіти, яким є Державна інспекція навчальних закладів України, та навчальними закладами, дотримання державних стандартів та вимог щодо якості підготовки фахівців, забезпечення реалізації права громадян України на здобуття якісної освіти.

Постанова № 353 набула чинності 04.05.2012 р.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО СТАНДАРТИ НАДАННЯ ПОСЛУГ СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ НАСЕЛЕННЮ ЗА ПРИНЦИПОМ ЄДИНОГО ВІКНА

На виконання доручення Кабміну від 03.02.2012 р. № 4959/0/1-12 та з метою впорядкування системи надання послуг соціальної підтримки населенню за принципом єдиного вікна та виїзної роботи «мобільного соціального офісу» Мінсоцполітики наказом від 23.03.2012 р. № 158 затвердило:

— Стандарт надання послуги з призначення компенсації особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення;

— Стандарт надання послуги з призначення пільги на придбання скрапленого газу особам, які мають право на пільги;

— Стандарт надання послуги з призначення компенсації на придбання твердого та рідкого побутового палива особам, які мають право на пільги;

— Стандарт надання послуги з призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги;

— Стандарт надання послуги з призначення та виплати одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;

— Стандарт надання послуги з видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї;

— Стандарт надання послуги з призначення щомісячної компенсаційної виплати непрацюючій особі, яка здійснює догляд за інвалідом I групи або за особою, яка досягла 80-річного віку;

— Стандарт надання послуги з призначення та виплати державної соціальної допомоги на догляд;

— Стандарт надання послуги з призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам;

— Стандарт надання послуги з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

— Стандарт надання послуги з призначення та виплати деяким категоріям інвалідів грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

— Стандарт надання послуги з призначення та виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян.

Наказ № 158 набрав чинності 04.05.2012 р.

 

ДОПОМОГА ОСОБАМ, ЗВІЛЬНЕНИМ З МІСЦЬ ВІДБУВАННЯ ПОКАРАННЯ

На виконання ч. 2 ст. 157 Кримінально-виконавчого кодексу України, якою передбачено, що у разі відсутності необхідного за сезоном одягу, взуття і коштів на їх придбання особи, звільнені від відбування покарання, забезпечуються одягом і взуттям безоплатно, але їм може бути видана одноразова грошова допомога за рахунок коштів Держбюджету, передбачених на фінансування Державної кримінально-виконавчої служби України, Мін’юст наказом від 12.03.2012 р. № 394/5 затвердив Порядок та умови надання одноразової грошової допомоги особам, звільненим з місць відбування покарання.

Цей Порядок є обов’язковим для застосування установами виконання покарань та слідчими ізоляторами.

Грошова допомога надається на підставі письмової заяви особи, яка звільняється з місця відбування покарання, у випадку, якщо на її особовому рахунку відсутні грошові кошти або їх залишок менший однієї норми добових витрат, що відшкодовуються відрядженим у межах України.

Така допомога виплачується у сумі однієї або двох норм добових витрат, що відшкодовуються відрядженим у межах України, залежно від часу, необхідного для прибуття до місця проживання або роботи у межах України.

Одноразова грошова допомога видається особам, які звільнені з місць відбування покарання, у день звільнення, про що персоналом бухгалтерії установи робиться відповідний запис у довідці про звільнення.

Наказ № 394/5 набув чинності 30.03.2012 р.