28.05.2012

Щодо грошової компенсації за неотримане харчування студентам із числа дітей-сиріт, які знаходяться під опікою

Відповідь на запитання

ЩОДО ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ ЗА НЕОТРИМАНЕ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТАМ ІЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД ОПІКОЮ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи провадиться виплата компенсації за неотримане харчування у вихідні, святкові дні та за час перебування на канікулах студентам із числа дітей-сиріт, які знаходяться під опікою?

(м. Львів)

 

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342 діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування, а також особи з їх числа під час навчання перебувають на повному утриманні держави і забезпечуються цільовим фінансуванням витрат на їх утримання.

Матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі й тих, які перебувають під опікою (піклуванням) і здобувають освіту в навчальних закладах, регламентується постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Згідно з п.п. 5 п. 13 цієї постанови діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), на період навчання в вищих навчальних закладах забезпечуються безкоштовно обідами і гуртожитком.

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови № 226 студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу забезпечуються безоплатно харчуванням за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Студент — це особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу. Навчальний період у вищих навчальних закладах розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від зарахування на навчання до його закінчення).

Норми харчування затверджені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

У примітці 7 додатка 4 до цієї постанови визначено, що студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, забезпечуються харчуванням згідно з нормами для дітей віком від 13 років і старше.

У разі якщо навчальний заклад не має можливості організувати повноцінне харчування, тоді студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою чи піклуванням, виплачується лише вартість обіду. Вартість харчування у школах-інтернатах обраховується управлінням освіти і науки облдержадміністрації.

Таким чином, студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа, які навчаються у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації, компенсація на харчування виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні й канікули).