19.11.2012

Інформаційна сторінка

Новини

ОРЕНДА РУХОМОГО ВІЙСЬКОВОГО МАЙНА

Міноборони наказом від 03.08.2012 р. № 514 затвердило Інструкцію про організацію передачі в оренду та укладення договорів оренди рухомого військового майна.

Ця Інструкція визначає порядок передачі в оренду та укладення договорів оренди рухомого військового майна, яке без шкоди бойовій та мобілізаційній готовності військ (сил) пропонується до передачі в оренду військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, які зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності у Збройних Силах України та здійснюють господарську діяльність щодо передачі в оренду рухомого військового майна.

У документі зазначено, що дозвіл військовим частинам на передачу рухомого військового майна в оренду оформлюється відповідними наказами Міноборони або керівників уповноважених ним органів військового управління, а дозвіл на передачу літальних апаратів та суден в оренду — виключно наказами Міноборони.

Наказ № 514 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

ВІДРЯДЖЕННЯ ОСІБ РЯДОВОГО ТА НАЧАЛЬНИЦЬКОГО СКЛАДУ ОРГАНІВ І ПІДРОЗДІЛІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ МНС

МНС наказом від 20.09.2012 р. № 1203 затвердило Інструкцію про особливості направлення у відрядження осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій України та відшкодування їм витрат на службові відрядження в межах України і за кордон.

Інструкцією , зокрема, визначено, що відрядження у межах України призначається:

— у разі направлення осіб начальницького складу навчальних закладів, у тому числі органів управління (підрозділів), для керівництва практикою та стажування слухачів і курсантів;

— для вивчення нової спеціальної техніки в органах управління (підрозділах), у тому числі особам начальницького складу, направленим як керівники занять з вивчення нової техніки;

— на стажування, у разі направлення осіб начальницького складу — наукових співробітників науково-дослідних та науково-виробничих установ до органів управління (підрозділів), для практики на підприємства та в організації інших центральних органів виконавчої влади (за погодженням з керівниками цих органів);

— на стажування, у разі направлення осіб науково-педагогічного (педагогічного) складу навчальних закладів до органів управління (підрозділів);

— на первинну професійну підготовку, перепідготовку, спеціалізацію та підвищення кваліфікації, у тому числі проходження зборів (курсів цільового призначення), у разі направлення осіб зі збереженням посад за місцем штатної служби.

Наказ № 1203 набере чинності з дня його офіційного опублікування. З цієї ж дати втратить чинність попередня Інструкція, затверджена наказом МНС від 28.11.2007 р. № 812.

 

ВІДШКОДУВАННЯ ВЕТЕРАНАМ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ ВИТРАТ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ПРОЇЗДОМ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ

МВС наказом від 24.09.2012 р. № 824 затвердило Порядок відшкодування ветеранам органів внутрішніх справ витрат, пов’язаних із проїздом для лікування та відпочинку в медичних реабілітаційних центрах МВС, санаторіях і будинках відпочинку.

Цей Порядок поширюється на ветеранів органів внутрішніх справ, звільнених у запас (відставку) з органів внутрішніх справ України, або колишнього Союзу РСР, або держав СНД.

Відповідно до цього документа ветеранам органів внутрішніх справ надається право на безоплатний проїзд (до місця призначення та у зворотному напрямку) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого чи пасажирського потяга або водним чи автомобільним транспортом міжміського сполучення для лікування та відпочинку в медичних реабілітаційних центрах МВС, санаторіях і будинках відпочинку.

Відшкодування фактичних витрат за проїзд до санаторіїв та будинків відпочинку здійснюється МВС України, головними управліннями, управліннями МВС в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на підставі заяви ветерана органів внутрішніх справ та за умови пред’явлення документів про використання путівки до медичного реабілітаційного центру МВС, санаторію чи будинку відпочинку і проїзних документів (квитків), що підтверджують фактичні витрати.

Наказ № 824 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

ДИТЯЧІ НОВОРІЧНІ ПОДАРУНКИ: ПРАВИЛА ОБКЛАДЕННЯ ПДФО

ДПСУ в листі від 08.10.2012 р. № 2972/0/51-12/17-1115 нагадала про правила обкладення ПДФО вартості отриманих новорічних дитячих подарунків, зорієнтувавши платників податків у цьому питанні на норми ПКУ, а не на норми Закону про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків (далі — Закон).

Так, згідно з п.п. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість подарунків (обов’язково в негрошовій формі), якщо вона не перевищує 50 % однієї мінзарплати, установленої на 1 січня звітного року, у розрахунку на місяць. У 2012 році ця сума становить 536,50 грн. на місяць. До того ж у цьому випадку не важливо, хто є дарувальником — роботодавець чи профспілка.

Такі доходи (подарунки включаються до доходу як додаткове благо) податковий агент відображає в розрахунку за ф. № 1ДФ: з ознакою «160» — вартість подарунків до 536,50 грн., з ознакою «126» — у частині перевищення такої суми.

Аналогічну консультацію розміщено в розділі 160.04 ЄБПЗ.

Такий підхід цілком виправданий, оскільки зважаючи на наявність у ПКУ більш значної пільги, немає потреби застосовувати як виняток норму вказаного вище Закону, яка, по суті, цю пільгу (з ПКУ) не розширює, а обмежує. Єдиний випадок, коли застосування норм Закону є виправданим, — якщо фізособа в місяці отримання дитячого подарунка вже отримала подарунок на суму 536,50 грн. і більше. Тоді можна говорити, що особа все одно претендує на пільгу щодо дитячих подарунків згідно з нормами Закону.

Також зазначимо, що вартість дитячих новорічних подарунків не включається до бази для нарахування ЄСВ незалежно від того, ким вони видані.