01.10.2012

Норми списання прального порошку

Відповідь на запитання

НОРМИ СПИСАННЯ ПРАЛЬНОГО ПОРОШКУ

 

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У геріатричному пансіонаті для прання білизни підопічних, більша частина яких є лежачими, була придбана пральна машина — автомат. Будь ласка, роз’ясніть, чи існують норми витрат прального порошку для пральної машини-автомату?

(Вінницька обл.)

 

На сьогодні норми витрат прального порошку існують лише для:

— закладів соціального захисту для бездомних громадян та центрів соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, — наказ Мінпраці «Про затвердження орієнтовних норм забезпечення м’яким інвентарем та обмундируванням, твердим інвентарем, мийними та дезінфікувальними засобами у закладах соціального захисту для бездомних громадян та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі» від 17.06.2008 р. № 303;

— установ виконання покарань та слідчих ізоляторів — наказ Мін’юсту «Про норми витрат мила та мийних засобів для осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, курсантів і слухачів навчальних закладів, осіб рядового і молодшого начальницького складу та працівників Державної кримінально-виконавчої служби» від 10.02.2012 р. № 235/5;

— військових частин, кораблів, установ та закладів Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, цивільної оборони — розпорядження КМУ «Про затвердження норм забезпечення милом особового складу військових формувань» від 18.05.94 р. № 353-р.

Які ж норми використовувати іншим установам, для яких законодавчо вони не визначені?

У цій ситуації рекомендуємо користуватись нормами, зазначеними на упаковках пральних порошків, а також нормами, зазначеними у паспортах до пральних машин, визначених залежно від технічних характеристик прального обладнання.

Основні вимоги до мийних засобів та поверхнево-активних речовин, що входять до їх складу, визначено Технічним регламентом мийних засобів, затвердженим постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 717.

Відповідно до п. 13 цього Технічного регламенту маркування мийного засобу, призначеного для пральних машин, повинне містити:

інструкцію з дозування мийних засобів різного призначення і для різного ступеня забруднення тканин, виражене у мілілітрах або грамах, що відповідає завантаженню пральної машини водою різної жорсткості (м’якої, середньої та жорсткої);

— інформацію про кількість циклів прання;

— за наявності будь-якого мірного кухля — відмітку про дозування мийного засобу із застосуванням такого кухля для завантаження пральної машини водою різної жорсткості.