01.10.2012

Уведення посад касира та економіста за спеціальним фондом кошторису

Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ПОСАД КАСИРА ТА ЕКОНОМІСТА ЗА СПЕЦІАЛЬНИМ ФОНДОМ КОШТОРИСУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Підрозділ лікарні надає послуги з психіатричних та наркологічних оглядів з видачею сертифікатів з кількістю ставок лікарів — 2,25.

Крім того, лабораторія лікарні надає платні послуги із серологічних та бактеріологічних досліджень з кількістю ставок лікарів — 0,75 та середньоденною кількістю виконаних платних досліджень — 70 аналізів.

Чи можна ввести до штатного розпису лікарні 0,5 ставки касира та 0,5 ставки економіста на кожен із зазначених підрозділів, або ж правильніше буде ввести 0,5 ставки касира та 0,5 ставки економіста усього на всі зазначені платні послуги?

(Донецька обл.)

 

Ми неодноразово звертали увагу у своїх консультаціях на те, що за спеціальним фондом кошторису доцільно складати окремий штатний розпис. Хоча прямо таку вимогу чинним законодавством не передбачено, є низка законодавчих вимог, виконання яких вимагає складання окремого штатного розпису за спеціальним фондом.

Так, згідно з п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228), під час визначення обсягів видатків бюджету та/або надання кредитів з бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності , необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Розпорядники бюджетних коштів свої витрати приводять у відповідність з бюджетними асигнуваннями та іншими показниками, що доведені лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність із визначеним фондом оплати праці, а інші витрати — у відповідність з іншими встановленими асигнуваннями таким чином, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

Також виходячи з того, що і плани асигнувань, і самі кошториси за спеціальним та загальним фондами складаються окремо, а чисельність працівників повинна бути приведена у відповідність до фонду оплати праці, доцільно штатні розписи за спеціальним фондом складати окремо.

Типові штатні нормативи персоналу централізованих бухгалтерій при бюджетних закладах охорони здоров’я наведені у додатку 45 до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Враховуючи те, що в цьому випадку можна визначити кількість штатних посад лікарів, які займаються наданням платних послуг, розрахунок посади касира та економіста доцільно провести відповідно до наказу № 33.

Згідно з п. 9 додатка 45 до наказу № 33 посада касира вводиться при наданні платних послуг відділеннями (підрозділами), у тому числі зубопротезними, з розрахунку 1 посада на 10 посад лікарів, які надають такі послуги (утримуються на госпрозрахунку або за рахунок спецкоштів), але не менше 0,5 посади.

У вашому випадку є 3 (2,25 + 0,75) ставки лікарів, які надають платні послуги, тому до штатного розпису за спеціальним фондом кошторису може бути введено 0,5 ставки касира.

Як зазначило Міністерство охорони здоров’я України у своєму листі від 07.04.2011 р. № 10.03.67/955, посада економіста при наданні платних послуг вводиться до штатного розпису відповідно до п. 10 додатка 45 до наказу № 33.

Згідно з цим пунктом посади спеціалістів (економістів) з фінансово-економічної роботи вводяться до штату бухгалтерії при наданні платних послуг закладом охорони здоров’я з кількістю штатних посад лікарів до 5 — посада спеціаліста з фінансового обліку, на кожні 5 посад понад 5 — додатково по 0,5 посади, які утримуються за рахунок госпрозрахункових коштів або спецкоштів.

У цьому випадку кількість посад лікарів, які надають платні послуги, — 3, тому до штатного розпису за спеціальним фондом може бути введено 1 посаду економіста.

Крім того, слід зазначити, що згідно з п. 7 приміток до додатка 45 до наказу № 33 при наданні платних послуг з обсягом понад 30 % від бюджетного фінансування введення додаткових посад спеціалістів з фінансової роботи (економістів) здійснюється з дозволу органу охорони здоров’я.