08.10.2012

Призначення стипендії при виході в академвідпустку

Стаття

ПРИЗНАЧЕННЯ СТИПЕНДІЇ ПРИ ВИХОДІ В АКАДЕМВІДПУСТКУ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Порядок надання студентам вищих закладів освіти академічних відпусток затверджений спільним наказом Міносвіти та МОЗ «Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти» від 06.06.96 р. № 191/153.

Надання академічної відпустки оформляється відповідним наказом ректора (директора) вищого закладу освіти із зазначенням підстави надання відпустки та її термінів згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії студентської поліклініки, а там, де вона відсутня, — головного лікаря лікувально-профілактичної установи, яка провадить медичне обслуговування студентів тощо.

Порядок призначення і виплати стипендій затверджено постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок).

Відповідно до п. 24 цього Порядку учням, студентам і курсантам, які навчалися за державним замовленням і перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, допомога виплачується щомісяця за рахунок та в межах коштів, передбачених для виплати стипендій. Розмір допомоги становить 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, така допомога виплачується у розмірі соціальної стипендії, яку вони отримували до початку академічної відпустки за медичними показаннями.

Учням, студентам і курсантам та учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків та які хворіють на туберкульоз, допомога виплачується протягом 10 місяців з дня настання тимчасової непрацездатності у подвійному розмірі.

Постановою КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 з 2008 року встановлено мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію у розмірі:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів з 1 січня — 150 грн. на місяць, з 1 вересня — 200 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», з 1 січня — 200 грн. на місяць, з 1 вересня — 400 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», з 1 січня — 300 грн. на місяць, з 1 вересня — 530 грн. на місяць.

Постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703 (далі — постанова № 703) з 1 вересня 2012 року мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію встановлено у таких розмірах:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 275 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. на місяць.

Соціальна стипендія з 1 січня 2012 року дорівнювала таким розмірам:

— для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 1160 грн. на місяць.

Відповідно до постанови № 703 з 1 вересня 2012 року соціальна стипендія встановлюється у таких розмірах:

— для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 850 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 1760 грн. на місяць.

Отже, на підставі розмірів мінімальної ординарної (звичайної) академічної та соціальної стипендій та з урахуванням відповідного типу навчального закладу і має встановлюватися відповідно розмір допомоги учням, студентам і курсантам, які перебувають у академічній відпустці.