03.09.2012

Перерви в роботі тренера-викладача дитячо-юнацької спортивної школи

Відповідь на запитання

ПЕРЕРВИ В РОБОТІ ТРЕНЕРА-ВИКЛАДАЧА ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКОЇ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст сектора нормування оплати праці працівників бюджетної сфери, фінансового моніторингу та економічного аналізу діяльності державних підприємств фінансово-економічного управління Державної служби молоді та спорту України

 

Тривалість навчальної години тренера-викладача спортивної школи становить 45 хвилин. Одне заняття в спортивній школі не може перевищувати:

— двох навчальних годин у групах початкової підготовки;

— трьох навчальних годин у групах попередньої базової підготовки;

— чотирьох навчальних годин у групах спеціалізованої базової підготовки та групах вищих досягнень.

Чи передбачені перерви між кожними 45 хвилинами і чи підлягають вони оплаті?

(м. Донецьк)

 

Згідно з постановою КМУ «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад» від 06.05.2001 р. № 433 (далі постанова № 433) дитячо-юнацька спортивна школа (далі — ДЮСШ) є позашкільним навчальним закладом.

Дійсно, згідно з абз. 5 п. 18 Положення про позашкільний навчальний заклад, затвердженого постановою № 433, короткі перерви між заняттями є робочим часом педагогічного працівника і згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, включаються до часу, що підлягає оплаті.

Однак тренери-викладачі не є педагогічними працівниками. А дія вищезазначеного Положення на діяльність ДЮСШ не поширюється.

Натомість ДЮСШ керуються у своїй діяльності постановою КМУ «Про затвердження Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу» від 05.11.2008 р. № 993.

Умови оплати праці тренерів-викладачів ДЮСШ визначені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Згідно з п.п. 6.1 п. 6 додатка 6 до цього наказу місячна заробітна плата тренерів-викладачів ДЮСШ при погодинній оплаті визначається виходячи з норми 24 академічні години на тиждень (тобто до розрахунку для оплати враховується лише час проведення занять — без перерв).

Є і друга форма оплати праці тренерів-викладачів — відповідно до розмірів нормативів за підготовку учнів-спортсменів (вихованців), які входять до складу національної збірної команди України. У такому разі під час розрахунку заробітної плати враховується не час, а кількість і рівень підготовки вихованців тренера-викладача (п.п. 6.2 п. 6 додатка 6 до наказу № 2097).