10.09.2012

Щодо визначення розміру аліментів, які утримуються з доходів військовослужбовців

Лист від 27.06.2012 р. №

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ, ЯКІ УТРИМУЮТЬСЯ з ДОХОДУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Лист від 27.06.2012 р. № Н-13033/11

(витяг)

 

Міністерство юстиції <…> розглянуло звернення щодо визначення розміру аліментів, які утримуються з військовослужбовців, а також осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби, і в межах компетенції повідомляє.

<…>

Відповідно до частини першої статті 80 Сімейного кодексу України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і(або) у твердій грошовій сумі.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і(або) у твердій грошовій сумі (частина третя статті 181 Сімейного кодексу України).

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджується Кабінетом Міністрів України (стаття 81 Сімейного кодексу України).

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей визначені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до статті 9 цього Закону держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

До складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад: оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія): одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Грошове забезпечення підлягає індексації відновідно до закону.

Також зазначаємо, що згідно з пунктом 8 Переліку видів доходів, які враховуються при визначені розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146, з військовослужбовців Збройних Сил України та інших військ, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, що надається щомісячно (оклад за штатною посадою, оклад за військове або спеціальне звання, відсоткова надбавка за вислугу років, вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби).

Абзацом другим пункту 12 цього Переліку визначено, що з військовослужбовців, а також осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів не провадиться з вихідної допомоги при звільненні з військової служби і з органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби, а також інших видів грошового забезпечення, що не має постійного характеру.

Одночасно звертаємо увагу, що згідно зі статтею 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Разом з цим інформуємо, що наказ Міністра оборони України від 4 листопада 1996 року № 320 «Про затвердження Переліку додаткових видів грошового забезпечення та інших виплат, що не підлягають облікові при відрахуванні аліментів з військовослужбовців» (із змінами) видано на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 грудня 1996 року за № 698/1723.

Роз’яснення щодо застосування нормативно-правових актів надаються органом, що їх видав, тобто Міністерством оборони України.

 

Заступник Міністра Д. Ворона