10.09.2012

Щодо утримання аліментів із сум грошового забезпечення

Лист від 27.06.2012 р. № 465/13/155-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО УТРИМАННЯ АЛІМЕНТІВ ІЗ СУМ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Лист від 27.06.2012 р. № 465/13/155-12

 

Міністерство соціальної політики України <…> розглянуло <…> звернення і в межах компетенції повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» затверджено Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб.

Згідно з пунктом 8 вказаного Переліку з військовослужбовців Збройних Сил України та інших військ, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, що надається щомісячно (оклад за штатною посадою, оклад за військове або спеціальне звання, відсоткова надбавка за вислугу років, вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби).

Частиною другою пункту 12 цього Переліку з військовослужбовців, а також осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ утримання аліментів не провадиться з вихідної допомоги при звільненні з військової служби і з органів внутрішніх справ, а також інших видів грошового забезпечення, що не мають постійного характеру.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація грошових доходів населення — встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

При цьому статтею 2 зазначеного Закону України визначено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру.

Пунктом 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення», визначено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, а саме грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби.

Оскільки індексація грошових доходів військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу нараховується на щомісячне грошове забезпечення, то вважаємо, що розмір аліментів має визначатись із суми грошового забезпечення з уpaxуванням індексації.

Зазначені <…> пропозиції не можуть бути підтримані, оскільки їх реалізація призведе до погіршення соціального захисту дітей, які перебувають на утриманні платника аліментів.

 

Директор Департаменту заробітної плати
та умов праці О. Товстенко