10.09.2012

Придбання навчальної літератури особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідь на запитання

ПРИДБАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ОСОБАМ іЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

У якому розмірі виплачуються та за яким КЕКВ плануються кошти на придбання навчальної літератури особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2012 році?

 

Порядок виплати допомоги для придбання навчальної літератури врегульовано п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226. Згідно із зазначеним підпунктом особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (згідно з визначенням термінів у ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, — це особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли чи загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування), учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій. Виплата зазначеної допомоги провадиться протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах. Відповідно до економічної класифікації видатків бюджету виплати здійснюються за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

Слід зазначити, що з 1 вересня 2012 року розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії збільшено згідно з постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

Зверніть увагу, що розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з цієї дати становить:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 275 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. на місяць.

Таким чином, до 30 вересня 2012 року особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у професійно-технічних та вищих навчальних закладах і зараховані на повне державне утримання, необхідно виплатити допомогу на придбання навчальної літератури у таких розмірах:

— учням професійно-технічних навчальних закладів — 825 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації — 1650 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 2190 грн.