10.09.2012

Надбавка за вислугу років педагогічним працівникам

Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Лікар-хірург працює в медичному навчальному закладі I — II рівня акредитації викладачем за сумісництвом. Чи нараховується такому працівнику надбавка за вислугу років?

 

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія цього Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

У цьому випадку працівник обіймає посаду викладача навчального закладу I — II рівня акредитації, яка передбачена Переліком № 963 і на яку поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Обмежень щодо нарахування надбавки педагогічним працівникам, які працюють за сумісництвом, Порядком № 78 не передбачено.

Отже, викладачу навчального закладу I — II рівня акредитації незалежно від того, працює він за основним місцем роботи чи за сумісництвом, нараховується надбавка за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Також нагадаємо, що у разі, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою зарплати, розмір надбавки за вислугу років зменшується чи збільшується пропорційно навантаженню, обсягу роботи (п. 8 Порядку № 78).

 

Чи зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років викладачу хірургії медичного навчального закладу I — II рівня акредитації період роботи лікарем-хірургом?

 

Згідно з Порядком № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963 . Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи.

Зарахування до стажу для виплати надбавки за вислугу років періоду роботи на посаді лікаря-хірурга Порядком № 78 не передбачено.