01.04.2013

Щодо вирішення окремих питань організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Лист від 27.02.2013 р. № 1/9-142

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИРІШЕННЯ ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Лист від 27.02.2013 р. № 1/9-142

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України на чисельні звернення керівників дошкільних навчальних закладів, з метою вирішення окремих питань з організації харчування дітей, зазначає наступне.

Згідно з п. 1.24 розділу I Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі— Інструкція) проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової (ясельної) групи. У даному випадку мається на увазі: для дітей віком від 1 до 3 років. Також Інструкцією встановлено, що проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад: сніданок до закінчення сніданку наступного дня, обід до закінчення обіду наступного дня тощо.

Зважаючи на те, що у дошкільних навчальних закладах можливі випадки відсутності необхідних продуктів харчування, допускається відхилення від примірного двотижневого меню. При цьому заміна основних продуктів за їх відсутності здійснюється відповідно до додатка 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), таблиці норм заміни продуктів за енергоцінністю. За необхідності здійснювати корекцію з виконання затвердженого набору продуктів та згідно з п. 1.30 Інструкції кожні десять днів проводити аналіз якості харчування дітей.

 

Заступник Міністра
Б. Жебровський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Процес організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (далі — ДНЗ) регламентує Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227).

МОНмолодьспорту у листі, що коментується, надало роз’яснення щодо застосування деяких норм цієї Інструкції.

Пунктом 1.24 Інструкції № 298/227 визначено: щодня необхідно залишати добові проби кожної страви раціону . Добова проба страв є показником якості роботи кухарів закладу. Тому її відбирає кухар з казана у присутності медпрацівника або за відсутності медпрацівника — особи, відповідальної за організацію харчування дітей (визначеною наказом), в чистий посуд з кришкою (попередньо помиті та перекип’ячені) до видачі їжі дітям.

Проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи, зберігають на харчоблоці у холодильнику при температурі +4 ... +8° C. Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад сніданок до закінчення сніданку наступного дня, обід до закінчення обіду наступного дня тощо.

Міносвіти у листі пояснює, що під порціями для дітей молодшої вікової групи розуміють порції для дітей від 1 до 3 років.

Зазначимо, що норми продуктів харчування для дітей дошкільного віку, в тому числі і для дітей віком від 1 до 3 років, визначені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591).

Також Міносвіти у листі нагадало, що у ДНЗ є можливість здійснювати заміну продуктів харчування за їх відсутності.

Норми заміни продуктів за енергоцінністю наведені у додатку 8 до постанови № 1591.

Так, наприклад, 1 г яловичини можна замінити на 0,97 г кролятини, або на 0,54 г свинини тощо.

Відповідно до п. 1.30 Інструкції № 298/227 для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде Журнал обліку виконання норм харчування, форма якого наведена у додатку 9 до цієї Інструкції. На підставі даних цього Журналу кожні десять днів проводиться аналіз якості харчування, а за необхідності — його корекція.

При повному виконанні норм харчування можна не проводити розрахунок хімічного складу раціонів харчування тому, що затверджені норми харчування мають хімічний склад, що відповідає фізіологічним потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії.

При невиконанні норм харчування до кінця місяця, з метою подальшої корекції харчування, необхідно проводити розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів і вуглеводів) у раціонах харчування дітей відповідно до Таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування, наведеної у додатку 10 до Інструкції № 298/227.

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик