22.04.2013

Про застосування норми абзацу третього пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»

Наказ від 07.03.2013 р. № 106

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО ЗАСТОСУВАННЯ НОРМИ АБЗАЦУ ТРЕТЬОГО ПУНКТУ 2 РОЗДІЛУ II «ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАХОДИ ЩОДО ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕФОРМУВАННЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ»

Наказ від 07.03.2013 р. № 106

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.03.2013 р. за № 441/22973

 

Відповідно до статті 103 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», підпункту 79 пункту 4 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 389, підпункту 11 пункту 4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384, та у зв’язку із численними зверненнями пенсіонерів, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», щодо порядку виплати пенсії в період роботи наказую:

1. Пенсійному фонду України та його територіальним органам при виплаті пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), призначених відповідно до законів України «Про державну службу», «Про судоустрій і статус суддів», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність» необхідно виходити з наступного:

відповідно до частини двадцять восьмої статті 24
Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону.

Згідно з абзацом третім пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» зазначений порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.

З урахуванням зазначених норм порядок виплати пенсії, який передбачений частиною двадцять восьмою статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» у всіх випадках звільнення та працевлаштування після 01 жовтня 2011 року (незалежно від причин звільнення, перерв у роботі та займаної посади), не поширюється на пенсіонерів, які станом на 01 жовтня 2011 року одержували пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та на цю дату працювали на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України».

Аналогічний порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) застосовується для виплати пенсій, призначених відповідно до законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів».

2. Департаменту пенсійного забезпечення (М. Шамбір) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Заступник Міністра — керівник апарату
В. Коломієць

ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови правління Пенсійного фонду України В. Кравчук

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Нюанси виплати пенсій,
призначених за «спеціальними» законами

З 1 жовтня 2011 року набув чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 р. № 3668-VI (далі — Закон № 3668), яким змінено порядок виплати пенсій, призначених за «спеціальними» законами.

Так, змінами, які внесені до ч. 28 ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII, передбачено, що пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про державну службу« від 16.12.93 р. № 3723-XII, «Про прокуратуру» від 05.11.91 р. № 1789-XII, «Про статус народного депутата України» від 17.11.92 р. № 2790-XII , виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Такі ж зміни внесені до ст. 37 Закону «Про державну службу», ст. 501 Закону «Про прокуратуру», ч. 12 ст. 20 Закону «Про статус народного депутата України», ст. 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI.

У той же час, абз. 3 п. 2 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3668 передбачено, що зазначений порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.

До органів Пенсійного фонду та Мінсоцполітики надходить велика кількість звернень щодо реалізації зазначених норм, особливо від наукових та науково-технічних працівників, серед яких найбільш поширеною формою роботи є контракт. Зокрема, виникали такі запитання:

— у якому розмірі виплачувати пенсію науковому працівнику, який звільнився з наукової посади у січні 2012 року, а у лютому 2013 року знову зарахований на наукову посаду;

— у якому розмірі виплачувати пенсію науковому працівнику, який на 01.10.2011 р. не працював, але влаштувався на посаду наукового працівника у грудні 2012 року?

На ці та інші запитання надана чітка відповідь у наказі, що коментується (далі — наказ).

Так, наказом передбачено, що порядок виплати пенсії, передбачений ч. 28 ст. 24 Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» у всіх випадках звільнення та працевлаштування після 1 жовтня 2011 року (незалежно від причин звільнення, перерв у роботі та обійманої посади), не поширюється на пенсіонерів, які станом на 1 жовтня 2011 року одержували пенсію, призначену відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» , та на цю дату працювали на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України».

Аналогічний порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) застосовується для виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), призначених відповідно до законів «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів».

Наказ набрав чинності 29.03.2013 р.

З урахуванням цих вимог виплата пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) у розмірах, передбачених Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність» (або у розмірах, передбачених іншими вищезазначеними законами), буде поновлена органами Пенсійного фонду України з 29 березня 2013 року без додаткового звернення пенсіонера.

 

 Микола Шамбір,
директор Департаменту пенсійного
 забезпечення та соціального захисту інвалідів
 Міністерства соціальної політики України