22.04.2013

Щодо сплати спецводозбору у разі отримання плати від батьків на приготування їжі

Відповідь на запитання

ЩОДО СПЛАТИ СПЕЦВОДОЗБОРУ У РАЗІ ОТРИМАННЯ ПЛАТИ ВІД БАТЬКІВ НА ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ

 

Чи є міський відділ освіти — бюджетна організація, який має договір на поставку води, платником за спеціальне використання води, яка використовується в дошкільних закладах (дитячих садках), що знаходяться на його балансі, у разі отримання плати від батьків на приготування їжі?

 

Відповідно до п. 323.1 ст. 323 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), платниками збору за спеціальне використання води (далі — збір) є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 323.2 ст. 323 ПКУ визначено, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей розд. XVI «Збір за спеціальне використання води» ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

У разі якщо водокористувачі, які повністю утримуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, використовують обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, збір обчислюється на загальних підставах з усього обсягу використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання (п. 326.13 ст. 326 ПКУ).

Господарська діяльність — діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (п. 324.1 ст. 324 ПКУ).

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів (п. 326.2 ст. 326 ПКУ).

Таким чином, міський відділ освіти — бюджетна організація, який має договір на поставку води, що використовується в дошкільних закладах (дитячих садках), які знаходяться на його балансі, у разі отримання плати від батьків на приготування їжі в таких закладах є платником збору за обсяги фактично використаної води на приготування їжі за умови встановлення окремих лічильників води в приміщеннях, де здійснюється приготування їжі. У разі відсутності окремих лічильників води збір обчислюється на загальних підставах виходячи з усього обсягу використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sts.gov.ua