22.04.2013

Щодо виплати стипендій

Відповідь на запитання

ЩОДО ВИПЛАТИ СТИПЕНДIЙ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи необхідно виплатити студенту-сироті стипендію за лютий, якщо його відраховано 4-го лютого?

 

Порядок призначення і виплати стипендій затверджено постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Пунктом 8 цього Порядку права і обов’язки щодо розгляду всіх питань, що стосуються призначення і виплати стипендій, покладаються на колегіальний орган — стипендіальну комісію навчального закладу в частині призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності.

Розміри академічної та соціальної стипендії, які діють з вересня 2012 року, затверджені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

Для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, розмір стипендії складає 1760 грн. на місяць. Вона призначається в обов’язковому порядку з першого числа за повний місяць незалежно від результатів семестрового контролю.

 

В обліково-економічному ліцеї (вуз 1 — 2 рівнів акредитації) за рахунок загального фонду бюджету навчається студентка з числа осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. За результатами семестрового контролю вона має середній бал успішності 3,2 бала (5-бальна шкала).

Якою повинна бути стипендія такої студентки?

 

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) учням та студентам із числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи гарантується надання гуртожитку, якщо вони не мають житла, а також виплата підвищеної стипендії в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від місця навчання на території України.

Питання призначення та виплати стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах, регулюються Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882. Крім того, розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії, які діють з вересня 2012 році, затверджені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 березня 2008 року № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

На сьогодні студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які мають статус постраждалого в результаті аварії на Чорнобильській АЕС і які за результатами семестрового контролю мають менше ніж 10 — 12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною або середній бал успішності нижчий ніж 5 за п’ятибальною шкалою оцінювання отримують академічну стипендію у мінімальному розмірі — 550 грн.

Для студентів відмінників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації академічна стипендія складає 600 грн.

У разі якщо академічна стипендія у мінімальному розмірі не призначена, то студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації такої пільгової категорії призначається обов’язково соціальна стипендія у розмірі 275 грн.

Ці стипендії виплачуються навчальними закладами, у яких навчається стипендіат.

Крім того, Законом № 796 гарантуються пільги під час призначення стипендії за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів із ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», виплачується додаткова соціальна стипендія у сумі 150 грн.