11.02.2013

Доплата за діловодство

Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ДІЛОВОДСТВО

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

У штатному розписі школи не передбачена ставка діловода. Чи здійснюється доплата за виконувану роботу з діловодства секретарю-друкарці школи?

(Донецька обл.)

 

Згідно з п. 55 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), працівникам, які відповідають за ведення діловодства та бухгалтерського обліку в загальноосвітніх школах, уключаючи вечірні (змінні) загальноосвітні школи, здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Аналогічний вид доплати передбачено і постановою КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

Додаткова оплата за ведення діловодства встановлюється наказом керівника навчального закладу працівнику, на якого покладено ведення діловодства.

Кваліфікаційною характеристикою «секретар-друкарка», що міститься в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, передбачено, що до завдань та обов’язків секретаря-друкарки належить, зокрема, ведення діловодства.

Таким чином, оскільки ведення діловодства належить безпосередньо до посадових обов’язків секретаря-друкарки, то доплата, установлена п. 55 Інструкції № 102, працівнику, який обіймає таку посаду, не встановлюється.