11.02.2013

Встановлення доплати за завідування бібліотекою

Відповідь на запитання

ВСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА ЗАВІДУВАННЯ БІБЛІОТЕКОЮ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

У школі бібліотечна робота та робота з бібліотечним фондом покладені на педагогічного працівника (вчителя). Чи має він право на доплату, передбачену постановою № 1073, та доплату за вислугу років бібліотекаря?

(м. Львів)

 

Відповідно до Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205, у загальноосвітніх навчальних закладах з кількістю класів менше 5 посади завідувача бібліотеки та бібліотекаря не вводяться. Обов’язки бібліотекаря (бібліотечна робота та робота з бібліотечним фондом підручників) у таких випадках покладаються на педагогічних або інших працівників.

Згідно з п. 58 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, у загальноосвітніх навчальних закладах, штатними розписами яких не передбачена посада бібліотекаря, педагогічним та іншим працівникам, які ведуть бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, установлюється доплата за завідування бібліотекою в розмірі 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Якщо бібліотечна робота та робота з бібліотечним фондом покладені на педагогічного працівника, то такому працівнику встановлюється доплата у в розмірі 10 % посадового окладу, яка не залежить від обсягу встановленого педагогічного навантаження.

У даному випадку педагогічний працівник займає посаду вчителя та отримує доплату за роботу з бібліотечним фондом, тобто посаду бібліотекаря він не займає.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до Переліку посад працівників державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність (далі — Перелік посад) згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84), установлюється надбавка за особливі умови роботи у розмірі 50 % посадового окладу.

Переліком посад посада вчителя не передбачена. Таким чином, педагогічному працівнику, який веде бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, надбавка за особливі умови роботи, передбачена постановою № 1073, а також доплата за вислугу років, встановлена Порядком № 84, не нараховуються.