25.02.2013

Харчування дітей у ДНЗ компенсуючого типу

Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДНЗ КОМПЕНСУЮЧОГО ТИПУ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Як визначити витрати на харчування в ДНЗ компенсуючого типу?

 

Згідно із ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) для потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади (далі — ДНЗ) компенсуючого типу.

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) компенсуючого типу — це дитячий садок для дітей віком від двох до семи (восьми) років, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвит­ку, тривалого лікування та реабілітації.

Дошкільні навчальні заклади (ясла-садок) компенсуючого типу поділяються на спеціальні та санаторні.

Перелік дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Єдині вимоги щодо комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу визначені у Порядку комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженому спільним наказом Міносвіти та МОЗ від 27.03.2006 р. № 240/165 (далі — Порядок № 240/165).

Так, згідно з п. 5 Порядку № 240/165 прийом дітей до ДНЗ (групи) компенсуючого типу здійс­нюється керівником закладу протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, свідоцтва про народження дитини, направлення місцевого органу управління освітою, висновку психолого-медико-педагогічної консультації або висновку лікувально-контрольної комісії територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру (для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та після вилікування з приводу туберкульозу), медичної довідки, довідки дільничного лікаря про стан здоров’я дитини та епідеміологічне оточення, довідки про щеплення. Крім того, всім дітям з недорозвиненням мовлення рекомендовано мати висновок сурдолога.

Порядком № 240/165 також визначені вимоги щодо комплектування санаторних і спеціальних дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу.

У ДНЗ (групи) для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та вилікуваних від туберкульозу приймаються діти з такими діагнозами:

— з ранніми проявами туберкульозної інфекції (віраж туберкулінових реакцій тубінфікування);

— діти, які контактують з хворим на активний туберкульоз та хворими на туберкульоз тваринами;

— інфіковані мікобактеріями туберкульозу із супутніми неспецифічними захворюваннями у фазі ремісії;

— після вилікування з приводу активного туберкульозу органів дихання та позалегеневого туберкульозу (після стаціонарного і санаторного лікування, після вилікування з приводу туберкульозного менінгіту (після стаціонарного і санаторного лікування за відсутності порушень інтелекту) після оперативних втручань з приводу туберкульозу після вилікування та висновку відповідного спеціаліста про можливість відвідування дошкільного навчального закладу).

Відповідно до п. 7 Порядку № 240/165 напов­нюваність груп дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу визначається наказом Міносвіти «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 20.02.2002 р. № 128.

Медичне обслуговування дітей забезпечується медичним персоналом дошкільного навчального закладу та відповідними закладами охорони здоров’я, які організовують проведення лікувально-профілактичних заходів та відновлювального лікування, здійснюють контроль та державний нагляд за якістю харчування дітей, фізичним навантаженням, профілактикою травматизму, дотриманням протиепідемічних правил, санітарно-гігієнічного режиму.

Як визначено у п. 4 ст. 11 Закону № 2628, режим роботи дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, тривалість перебування в ньому дітей встановлюються його засновником (власником) відповідно до законодавства України за погодженням з відповідними органами управління освітою та відповідними органами управління охорони здоров’я.

Тепер розглянемо порядок визначення потреби в коштах на харчування дітей у дошкільному навчальному закладі компенсуючого типу.

Згідно з п. 2.2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти і науки від 21.11.2012 р. № 667 (далі — Порядок № 667), розмір плати за перебування дітей у таких закладах встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації, та установи, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні ДНЗ, один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи закладу.

Варто зазначити, що згідно з п. 2.6 Порядку № 667 плата з батьків не справляється за харчування дітей у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу, у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, в інших випадках, передбачених законодавством України (діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях, батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, тощо).

У зв’язку з цим всі витрати, пов’язані з харчуванням зазначених категорій дітей, здійснюються за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Відповідно до п.п. 1.3 п. 1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міносвіти та МОЗ від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227), для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчування повинен бути 4- або 5-разовим за призначенням лікаря.

Також слід зазначити, що норми продуктів харчування для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та хворих на туберкульоз визначені постановою КМУ «Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу» від 27.12.2001 р. № 1752.

Звернемо увагу на те, що ці норми у зв’язку зі специфікою харчування хворих є дещо більшими, ніж норми продуктів харчування для інших категорій дітей, які визначені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Вартість харчування однієї дитини в день визначається шляхом множення вартості денної норми продуктів харчування у грамах (брутто), установлену для однієї дитини (з урахуванням її віку та кратності харчування), на середню ціну продуктів, що діє у цій місцевості на момент складання кошторису.

Якщо у ДНЗ компенсуючого типу є хоча б одна група для дітей з латентною туберкульозною інфекцією, то в усіх документах з організації харчування ця група дітей зазначається окремо (примірне двотижневе меню, картки — розклади страв, меню-розкладка, Журнал бракеражу готової продукції, Журнал обліку виконання норм харчування, тощо).

Сума асигнувань на харчування дітей у ДНЗ обчислюється шляхом множення показника вартості харчування однієї дитини на день на загальну кількість дитино-днів за дошкільними та ясельними групами різної тривалості перебування.

Кількість дитино-днів визначається множенням середнього показника днів перебування однієї дитини протягом року у дошкільному навчальному закладі на середньорічну кількість дітей цього закладу за цей період.

Розглянемо визначення суми асигнувань на харчування на прикладі.

У дошкільному закладі функціонує 6 груп з 9 годинним перебуванням. Із загальної кількості груп — 2 є ясельними і 2 — дошкільні для дітей з латентною туберкульозною інфекцією. На початок року контингент дітей у дошкільних групах становить 83 особи, на кінець — 90 осіб, у тому числі 40 осіб як на початок, так і на кінець року перебувають у санаторних групах. У ясельних групах — 32 і 35 осіб відповідно. Очікувана кількість днів відвідування закладу однією дитиною дошкільного віку за поточний рік — 167, ясельних груп — 143.

Оскільки збільшення контингенту, як правило, передбачається з 1 вересня, тобто з початку навчального року, середньорічна кількість дітей у дошкільних групах складе:

90 - 83 = 7 (осіб);

7 осіб х 4 міс : 12 міс = 2,3 особи; 83 + 2,3 = 85,3 осіб — середньорічна кількість дітей, у тому числі в санаторних групах — 40 осіб.

Розрахуємо середньорічну кількість дітей у ясельних групах :

35 - 32 = 3 (особи); 3 особи х 4 міс : 12 міс = 1 особа; 32 особи + 1 особа = 33 особи.

Наведемо розрахунок кількості дитино-днів у таблиці:

Показники тривалості перебування дітей у ДНЗ

Кількість дітей середньорічна (осіб)

Кількість днів відвідування закладу (середньорічна)

Кількість дитино-днів

9-годинні:

 

 

 

— дошкільні загальні

45,3

167

7565

— дошкільні санаторні

40

167

6680

— ясельні

33

143

4719

 

Тепер слід обчислити суму потреби в асигнуваннях на харчування дітей цього дошкільного закладу на рік. Для цього встановлену органами місцевої влади денну грошову вартість харчування однієї дитини в такому типі закладу слід помножити на середньорічну кількість дитино-днів. Припустимо, що вартість харчування однієї дитини встановлена органами місцевої влади на 2013 рік для дітей дошкільного віку, які перебувають у санаторних групах — 18,00 грн., у групах загального призначення — 12,40 грн., ясельного — 10,00 грн.

З урахуванням цієї інформації розрахуємо суму, необхідну для забезпечення дітей харчуванням:

Тривалість перебування дітей у ДНЗ

Середньорічна кількість дитино-днів

Вартість харчування однієї дитини, грн.

Сума витрат на харчування, грн.

9-годинні:

 

 

 

— дошкільні загальні

7565

12,40

93806

— дошкільні санаторні

6680

18,00

120240

— ясельні

4719

10,00

47190

Усього

 

 

261236

 

Таким чином, потребу в асигнуваннях на харчування дітей у 2013 році слід передбачити за кодом економічної класифікації 2230 «Продукти харчування» в загальній сумі 261236 грн.