22.07.2013

Оплата праці працівників бактеріологічної лабораторії лікарні

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ БАКТЕРІОЛОГІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ЛІКАРНІ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Лікарня має у своєму складі бактеріологічну лабораторію. Згідно з Умовами № 308/519 працівникам лабораторії підвищуються посадові оклади за шкідливі умови праці згідно з п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 та за роботу з хімреактивами (додаток 7 до Умов № 308/519). Усього сума підвищень становить 30 %, молодшому медперсоналу — 27 %.

Чи правомірна виплата таким працівникам доплати за роботу з дезінфікуючими засобами згідно з п.п. 3.4.7 Умов № 308/519?

(м. Маріуполь)

 

Основним нормативним документом, що регулює питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я, є Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Абзацом 1 п.п. 2.4.5 цих Умов передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці на 25 і 15 % працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3 до Умов № 308/519.

Працівники лабораторій (у тому числі їх підрозділів — відділів, відділень), алергологічних кабінетів, які обіймають посади, визначені п. 2.19 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. До таких посад відносяться, зокрема:

— посади лікарів незалежно від їх найменування при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами, з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лікарів-бактеріологів, лікарів-паразитологів та лікарів-лаборантів, передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади провізорів-аналітиків контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7;

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; з вірусами, які викликають захворювання; з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, що перелічені в додатку 7; посади лаборантів з бактеріології, паразитології та спеціально виділені посади для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем; посади лаборантів контрольно-аналітичних лабораторій госпрозрахункових аптек при роботі з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, які наведені в додатку 7;

— посади молодших медичних сестер усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні при роботі: із живим збудником інфекційних захворювань або хворими тваринами; посади, які забезпечують роботу лаборантів з бактеріології, паразитології, та посади, які передбачені для постійної роботи з постановки реакції іммобілізації блідих трепонем.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих і важких умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Отже, якщо лікар працює в бактеріологічній лабораторії лікарні одночасно із живими збудниками-інфекційних захворювань та з реактивами-алергенами, то він має право на підвищення посадового окладу за двома підставами, тобто на 30 %.

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 % посадового окладу можуть установлюватися згідно з п.п. 3.4.7 Умов № 308/159 працівникам, які використовують їх у роботі.

Конкретний перелік посад працівників, яким установлюється ця доплата, має затверджуватися в колективному договорі, а виконання таких робіт має бути передбачено в посадових обов’язках працівників (див. лист Мінпраці від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09).

Така доплата здійснюється за умови наявності дезінфікуючих засобів в обліку та їх видачі працівникам, які застосовують такі засоби у роботі.

Таким чином, працівники бактеріологічної лабораторії лікарні мають право на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 та на доплату за роботу з дезінфікуючими засобами у розмірі 10 % (за умови використання таких засобів у роботі) одночасно. Нагадаємо, що доплати установлюються до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 3.5 Умов № 308/519).