10.06.2013

Установлення газового котла

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ГАЗОВОГО КОТЛА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша установа переїжджає в нову будівлю, яка не має опалення. У зв’язку з цим ми бажаємо встановити газовий котел, який забезпечить автономне опалення. За яким КЕКВ ми можемо провести видатки по придбанню та встановленню такого котла?

(АР Крим)

 

У першу чергу слід визначити, до якого виду ремонту — поточного чи капітального, належать роботи зі встановлення котла та влаштування нової системи опалення. Для цього слід звернутись до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150 (далі — Перелік № 150).

Так, відповідно до п.п. 2.11.17 Переліку № 150 усі будівельні роботи, пов’язані з капітальним ремонтом або улаштуванням нової системи*, належать до капітального ремонту.

Оскільки п.п. 2.11.22 Переліку № 150 визначено, що влаштування автономного опалення квартир належить до капітального ремонту, можна зробити висновок, що влаштування нової системи опалення в нежилому приміщенні також належить до капітального ремонту.

Отже, у випадку якщо за одним договором проводиться влаштування нової системи опалення з одночасним придбанням котла підрядною організацією, то видатки і на проведення робіт, і на придбання котла слід провести за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р.
№ 333
.

Якщо ж котел придбавається установою самостійно, то видатки на його придбання слід провести за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», а видатки на його облаштування — за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Незалежно від того, хто саме придбав котел — установа-замовник чи установа-підрядник, він має бути оприбуткований у складі основних засобів і обліковуватися на субрахунку 104 «Машини та обладнання» відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114.

Звернемо вашу увагу на те, що встановлення автономного опалення має певні умови. Так, при встановленні індивідуального опалення спеціалізованою організацією розробляється проект. Він погоджується всіма зацікавленими організаціями на підставі попередньо виданих технічних умов. У технічних умовах зазначається варіант індивідуального опалення, враховуючи й особливості мікрорайону, будівлі тощо з максимальним унеможливленням впливу шкідливої дії від його роботи. Після погодження проекту комі­сією, утвореною при органі місцевого самоврядування, видається дозвіл на встановлення індивідуального опалення.

 

* Мається на увазі система опалення, адже цей підпункт належить до розділу «Центральне опалення та вентиляція» Переліку № 150.