10.06.2013

Уведення до штатного розпису ЗНЗ посад заступників директора з навчальної, навчально-виховної роботи

Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ДО ШТАТНОГО РОЗПИСУ ЗНЗ ПОСАД ЗАСТУПНИКІВ ДИРЕКТОРА З НАВЧАЛЬНОЇ, НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОЇ РОБОТИ

 

Владислав СТАНКУС, завідувач сектора інспектування установ та організацій, що фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Роз’ясніть порядок уведення посад заступників директора з навчальної, навчально-виховної роботи до штатних розписів таких загальноосвітніх навчальних закладів:

1) спеціалізована школа І ступеня. Кількість класів — 15;

2) спеціалізована школа ІІ — ІІІ ступенів. Кількість класів — 19;

3) гімназія ІІ — ІІІ ступенів. Кількість класів — 13.

(м. Харків)

 

01.09.2012 р. набрали чинності Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205 (далі — Типові штати).

Цими Типовими штатами передбачено, що посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної роботи вводяться у школах I, I — II, I — III, II — III та III ступенів виходячи з таких нормативів:

Кількість класів

Кількість штатних одиниць

6 — 9

0,5

10 — 20

1,0

21 — 29

1,5

30 та більше

2,0

 

Крім того:

— у школах І — ІІІ ступенів, які мають один-чотири 9 — 11-х класів, кількість посад заступників директора збільшується на 0,5 одиниці, 5 і більше 9 — 11-х класів — на 1 штатну одиницю;

у спеціалізованих середніх школах I — III ступенів з поглибленим вивченням іноземної мови, ліцеях, гімназіях і колегіумах уводиться додатково посада заступника директора. Слід розуміти, що така посада вводиться незалежно від кількості класів.

У межах вказаних норм за наявності 21-го і більше класів має бути введено не менше 0,5 штатної одиниці посади заступника директора з виховної роботи. Тобто Типовими штатами передбачено обов’язкове введення посади заступника з виховної роботи за наявності 21-го і більше класів (раніше така посада встановлювалася за наявності 25 і більше класів). Зверніть увагу: мова йде не про додаткове введення такої посади, а про її наявність
в обрахованій кількості одиниць заступників
.

Приклад 1. У спеціалізованій школі І ступеня функціонує 15 класів. Тож до штатного розпису школи треба ввести 1 штатну одиницю посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної роботи. Керівник закладу визначає, скільки посад може бути відведено для навчальної та навчально-виховної роботи.

Додатково посада заступника директора не вводиться, оскільки це передбачено тільки для спеціалізованих шкіл І — ІІІ ступенів.

Приклад 2. У спеціалізованій школі ІІ — ІІІ ступенів функціонує 19 класів, тож до штатного розпису школи треба ввести 1 штатну одиницю посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної роботи.

Додатково кількість посад заступників директора за наявність 9 — 11-х класів не збільшується, оскільки це передбачено тільки для шкіл І — ІІІ ступенів.

Додатково посада заступника директора не вводиться, оскільки це передбачено тільки для спеціалізованих шкіл І — ІІІ ступенів.

Приклад 3. У гімназії ІІ — ІІІ ступенів функціонує 13 класів. Тож до штатного розпису школи треба ввести 1 штатну одиницю посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної роботи.

Додатково кількість посад заступників директора за наявність 9 — 11-х класів не збільшується, оскільки це передбачено тільки для шкіл І — ІІІ ступенів.

Проте додатково вводиться посада заступника директора як для закладу нового типу (гімназія).