10.06.2013

Розрахунковий період для виплати матеріальної допомоги держслужбовцю

Відповідь на запитання

РОЗРАХУНКОВИЙ ПЕРІОД ДЛЯ ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з праці в Харківській області

 

Держслужбовцю надається щорічна основ­на відпустка з 03.06.2013 р. тривалістю 20 календарних днів. За три дні до початку відпустки (тобто у травні) йому виплачено відпускні та матеріальну допомогу для оздоровлення при виході в щорічну відпустку в розмірі середньомісячної зарплати.

Крім того, згідно із заявою працівника у травні йому виплачено матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Якими будуть розрахункові періоди для обчислення цих видів матеріальної допомоги?

(Харківська обл.)

 

Згідно зі ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII щорічна відпустка державним службовцям надається з виплатою допомоги для оздоровлення в розмірі посадового окладу.

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 керівники відповідних органів мають право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Це одна і та сама допомога, що є обов’язковою виплатою. Залежно від наявності коштів вона може бути виплачена в мінімальному розмірі — у розмірі посадового окладу працівника, або в максимальному — у розмірі його середньомісячної зарплати. Матеріальна допомога для оздоровлення надається тільки при виході в щорічну основну відпустку. Тобто подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога для оздоровлення, є щорічна основна відпустка.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є разовою виплатою, яка надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі складного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку із сімейними обставинами тощо). Рішення про надання такої допомоги у кожному конкретному випадку приймає керівник відповідного органу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, та за наявності фонду оплати праці. Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань може бути здійснена в будь-який час і до виходу працівника в щорічну відпустку не прив’язана.

Розрахунок середньомісячної зарплати для виплати матеріальної допомоги для оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань здійснюють згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Середньомісячна заробітна плата визначається шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді (п. 8 Порядку № 100).

Відповідно до п. 2 Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

У цьому випадку виплата матеріальної допомоги для оздоровлення пов’язана безпосередньо із щорічною відпусткою, яка почнеться в червні 2013 року, тому розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують червню, а саме квітень
і травень
.

Що ж до матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, то вона не пов’язана з наданням щорічної відпустки, отже, розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують місяцю нарахування такої допомоги, а саме березень і квітень.