17.06.2013

Підвезення дітей до дошкільного навчального закладу

Відповідь на запитання

ПІДВЕЗЕННЯ ДІТЕЙ ДО ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Сільська рада (об’єднує три села) у квітні 2013 року отримала шкільний автобус.

Чи можна підвозити дітей в дошкільний заклад за рахунок бюджетних коштів, якщо така сільська рада є дотаційною (82 % дохідної частини бюджету)?

(АР Крим)

 

Постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 31 затверджено Державну цільову соціальну програму «Шкільний автобус» (далі — Програма). Її метою є організація безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, шахтарських та інших малих монофункціональних містах, селищах до місця навчання, роботи і додому, поліпшення освітнього рівня населення, що проживає у такій місцевості, та раціональне використання кадрового потенціалу зазначених закладів.

Відповідно до п. 2 зазначеної постанови Раді міністрів АР Крим, обласним та Севастопольській міській державним адміністраціям було доручено розробити з урахуванням визначених Програмою завдань і затвердити регіональні програми забезпечення регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості до місць навчання, роботи і додому та вжити заходів до залучення для їх виконання коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Отже, у вашому регіоні, напевно, існує регіональна програма «Шкільний автобус». Виходячи з того, що сільською радою було отримано шкільний автобус, то одним з виконавців такої програми є саме сільська рада, яка має забезпечити підвезення дітей до навчальних закладів.

У регіональній програмі обов’язково має бути зазначено, за які кошти вона буде виконуватись. Якщо у програмі визначено, що підвезення дітей має здійснюватись за кошти дотаційної сільської ради, то такі видатки можуть бути здійснені.

Крім того, відмітимо, що згідно з п.п. 4 п. «а» ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР забезпечення регулярного безкоштовного підвезення до місця навчання і додому школярів належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Тобто кошти на підвезення дітей у навчальні заклади мають виділятись органами сільських рад. Такі кошти виділяються сільською радою з урахуванням потреби у підвезенні дітей сіл тієї територіальної громади, представником інтересів якої вона є.