11.03.2013

Компенсація за невикористані дні відпустки при звільненні

Відповідь на запитання

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНІ ДНІ ВІДПУСТКИ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

 

Тетяна СТАШКІВ, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу умов та режимів праці, нормування та професійної класифікації

 

Працівник, який звільняється, не використав 10 щорічних відпусток. Чи можна виплатити йому компенсацію за всі дні невикористаних відпусток чи є якісь обмеження?

(Львівська обл.)

 

Державні гарантії щодо прав на відпустки встановлені КЗпП та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Статтею 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Ненадання щорічних відпусток у терміни, визначені Законом про відпустки та КЗпП, є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавець може бути притягнений до відповідальності згідно із законодавством.

Статтею 24 Закону про відпустки визначено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання, а тому якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за декілька попередніх років, у тому числі і за 5 чи 10 років, то він має право їх використати, а в разі звільнення йому повинна бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток. На це звертало увагу Мінпраці у листі від 17.06.2011 р. № 9/242пд.