04.03.2013

Використання коштів, що перераховуються ПФУ установам, в яких особи перебувають на повному державному утриманні

Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ, ЩО ПЕРЕРАХОВУЮТЬСЯ ПФУ УСТАНОВАМ, В ЯКИХ ОСОБИ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ПОВНОМУ ДЕРЖАВНОМУ УТРИМАННІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У металургійному технікумі навчається студентка з числа дітей-сиріт, які перебувають на повному державному забезпеченні. Ця студентка прописана і проживає у гуртожитку технікуму. Вона отримує 50 % пенсії у зв’язку зі втратою годувальника, що зараховується на розрахунковий рахунок технікуму. Ці кошти технікум повинен витрачати на поліпшення умов проживання.

Що слід розуміти під «поліпшенням умов проживання»? Чи затверджений перелік товарів і послуг, на які можуть бути використані ці кошти? Чи можна за рахунок цих коштів оплачувати комунальні послуги, спожиті мешканцями у гурто­житку?

(Сумська обл.)

 

Під державним утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) розуміють повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності.

Відповідно до п. 2 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міносвіти від 13.11.2007 р. № 1004, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розміщуються в гуртожитку за умов відсутності в них іншого місця проживання.

При цьому слід зазначити, що витрати на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа у сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, у державних закладах фінансуються з державного, обласних бюджетів, бюджету АР Крим, інших джерел, не заборонених законодавством (ст. 9 Закону № 2342).

Згідно з п. 4 ст. 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV дітям-сиротам, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 % призначеної пенсії у зв’язку з втратою годувальника та перераховується на їхні особисті рахунки у банку. При цьому частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії у зв’язку з втратою годувальника, перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває на повному державному утриманні, і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей у цих установах.

Механізм перерахування коштів, а також їх використання визначений Порядком перерахування Пенсійним фондом України або органами праці та соціального захисту населення коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 269 (далі — Порядок № 269).

Згідно з п. 9 цього Порядку зарахування та використання коштів, що перераховані установам, здійснюються згідно з вимогами бюджетного законодавства для поліпшення умов перебування осіб в установах. Виходячи з цього ж пункту, під поліпшенням умов перебування осіб в установі розуміють видатки на:

— забезпечення продуктами харчування, медикаментами, предметами і матеріалами, м’яким та твердим інвентарем;

— придбання обладнання і предметів довгострокового користування;

— проведення капітального ремонту приміщень житлової групи та обслуговуючих приміщень, їдальні, пральні, лазні, а також окремих вузлів і систем, які є складовою частиною таких об’єктів;

— надання ритуальних послуг.

Як зазначено у п. 9 Порядку № 269, перелік товарів, робіт і послуг, на закупівлю яких спрямовуються зазначені кошти, затверджується Мінсоцполітики. На сьогодні діючим є Перелік товарів, робіт та послуг, на закупівлю яких спрямовуються кошти, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення установам, де особи перебувають на пов­ному державному утриманні, затверджений наказом Мінсоцполітики від 20.03.2012 р. № 150.

Цей Перелік містить виключний перелік товарів, робіт і послуг, на які можна витрачати зазначені кошти.

Витрачання таких коштів на оплату комунальних послуг, спожитих мешканцями гуртожитку, зазначеним вище Переліком не передбачено.