04.03.2013

Уведення посади електрика до штату навчально-виробничого комплексу

Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ПОСАДИ ЕЛЕКТРИКА ДО ШТАТУ НАВЧАЛЬНО-ВИРОБНИЧОГО КОМПЛЕКСУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У навчально-виробничому комплексі є велика кількість електроустаткування. У зв’язку з цим виникла потреба ввести до штатного розпису цього комплексу посаду електрика.

Яким чином це можна зробити?

(м. Київ)

 

Згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій) посаду, яку дописувач назвав «електрик» правильно називати «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування».

Штатні нормативи для навчально-виробничих комплексів наведено у листі МОН від 15.09.2008 р. № 1/9-590 (далі — лист № 590).

Зазначимо, що цими штатними нормативами посада електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування не передбачена.

Дійсно, в навчально-виробничих комплексах є велика кількість електроустаткування, що обумовлено специфікою діяльності таких комплексів. Так, на профілі «крій та шиття» використовується багато електричних швейних машин, на профілі «деревообробка» — багато електричних станків, на профілі «кулінарія» — електроплит тощо.

Як відомо, при нагальній необхідності у посадах, які не передбачено штатними нормативами, їх можна вводити в межах посад однієї категорії працівників.

У цьому випадку лише посада робітника з обслуговування і поточного ремонту будівель, споруд, обладнання, яка передбачена у листі № 590, знаходиться в одній категорії посад з електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування. Обидві посади згідно з Класифікатором професій зазначені у розділі 7 «Кваліфіковані робітники з інструментом».

Таким чином, посаду робітника з обслуговування і поточного ремонту будівель, споруд, обладнання, яка, до речі, згідно з Класифікатором професій має називатись «робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків», можна замінити на посаду електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Відповідно до листа № 590 посада робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинків до штатного розпису має вводитися так:

— 1 посада у закладах, які мають до 1 тис. учнів;

— 1,5 посади у закладах, які мають до 2 тис. учнів;

— 2 посади у закладах, які мають понад 2 тис. учнів.

Крім того, в абз. 2 листа № 590 зазначено, що у випадках, коли посади, крім керівних, перелічені в рекомендаціях, не дозволяють організувати оптимальне функціонування навчального закладу, за рішенням відповідних органів державної виконавчої влади можуть бути введені додаткові посади, оплата яких здійснюється за рахунок додаткових асигнувань з місцевих бюджетів.

Зверніть увагу: ці штатні нормативи носять рекомендаційний характер, адже їх наведено у листі, який не є нормативним документом.

Ураховуючи це, вважаємо, що у зв’язку з нагальною потребою посада електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування може бути введена до штатного розпису навчально-виробничого комплексу за рішенням керівника цього комплексу або за рішенням керівника управління освіти, у випадку якщо навчально-виробничий комплекс входить до складу управління освіти.

Нагадаємо, що відповідно до п. 1 ст. 51 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.

Також згідно з п. 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці.

Зважаючи на вищезазначене, посада електромонтера з ремонту та обслуговування електро­устаткування може бути введена до штатного розпису навчально-виробничого комплексу в межах фонду оплати праці.