20.05.2013

Використання коштів спецфонду на придбання автомобіля

Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ СПЕЦФОНДУ НА ПРИДБАННЯ АВТОМОБІЛЯ

 

Тетяна РЯБУХА,економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право бюджетна установа, яка утримується за рахунок коштів місцевого бюджету, використовувати кошти спеціального фонду, отримані як плата за оренду майна, на придбання автомобіля?

(Житомирська обл.)

 

Оренда — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування землею, основними засобами, іншим майном, переданим орендодавцем орендареві для здійснення ним діяльності, відповідно до покладених функцій.

При розподілі орендної плати бюджетним установам, які знаходяться у державній власності, слід керуватись п.п. 10 п. 3 ст. 29 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). Цим підпунктом визначено, що власні надходження бюджетних установ (у тому числі наукових установ Національної академії наук України і галузевих академій наук), що утримуються за рахунок Державного бюджету, у тому числі орендна плата за користування військовим майном, майном Національної академії наук України і галузевих академій наук, 50 % орендної плати за користування іншим майном, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету, є джерелом формування спеціального фонду Державного бюджету у частині доходів.

Відповідно до п.п. 14 п. 1 ст. 69 БКУ до доходів загального фонду місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності.

Згідно з п. 2 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, методика розрахунку і порядку використання орендної плати визначається органами місцевого самоврядування.

Плата за оренду майна бюджетних установ відповідно до п. 4 ст. 13 БКУ належить до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Надходження від плати за оренду майна плануються за спеціальним фондом кошторису. Видатки спеціального фонду мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду.

Відповідно до п. 1 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, спеціальний фонд кошторису містить обсяг надходжень зі спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установою основних функцій.

До кошторисів можуть включатися тільки видатки, передбачені законодавством, необхідність здійснення яких обумовлена характером діяльності установи.

Звертаємо увагу: видатки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерговими, можуть передбачатися лише за умови забезпечення коштами невідкладних витрат та відсутності заборгованості.

Видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності:

за встановленими напрямами використання;

— на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним і загальним фондами кошторису;

— на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Відповідно до п. 4 ст. 13 БКУ власні надходження, які належать до третьої підгрупи першої групи, а саме плата за оренду майна бюджетних установ, використовуються в першу чергу на утримання, облаштування, ремонт та придбання майна бюджетних установ .

Таким чином, ви можете витратити плату за оренду майна на придбання автомобіля.

Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 для керівників інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, бюджетних установ і організацій можна придбати автомобіль, вартість якого не більше ніж 60 тис. грн.