20.05.2013

Використання державної соціальної допомоги інваліду з дитинства

Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ІНВАЛІДУ З ДИТИНСТВА

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

У вищому навчальному закладі І-ІІ рівнів акредитації навчається на повному державному забезпеченні студентка-сирота, інвалід з дитинства. Управління праці та соціального захисту населення перераховує на рахунок установи державну соціальну допомогу інваліду з дитинства.

За цією студенткою закріплена кімната у гуртожитку, але вона вийшла заміж і на сьогодні проживає в квартирі чоловіка.

Чи може установа самостійно (без згоди студентки) використовувати ці кошти на ремонт кімнати у гуртожитку, яка закріплена за інвалідом, ремонт кухні, коридорів, інших місць загального користування, придбання меблів для облаштування кімнати, придбання продуктів та медикаментів? Або ж ці кошти слід перераховувати на картковий рахунок студентки-сироти, інваліда з дитинства?

(Сумська обл.)

 

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів держбюджету та їх соціальну захищеність встановлює Закон України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III.

Відповідно до ст. 1 цього Закону право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, з питань сім’ї та дітей, організовує роботу щодо призначення та виплати державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Умови та порядок надання зазначеної допомоги регламентує Порядок надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затверджений спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та МОЗ від 30.04.2002 р. № 226/293/169 (далі — Порядок № 226).

Згідно з п. 1.2 цього Порядку державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам призначається управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві і Севастополі державних адміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

Як визначено у п. 4.8 Порядку № 226, дітям-інвалідам із числа сиріт за період перебування на повному державному утриманні державна соціальна допомога виплачується в повному розмірі та перераховується на їх особисті рахунки у банку.

Іншим дітям-інвалідам, які перебувають у будинках-інтернатах, навчальних закладах, інших стаціонарних установах (закладах) на повному державному утриманні, призначена державна соціальна допомога виплачується в розмірі 50 % та перераховується на їх особисті рахунки у банку. При цьому частина державної соціальної допомоги, що залишилася після виплати суми державної соціальної допомоги, перераховується на банківський рахунок установи (закладу) за місцем перебування дитини і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей.

У разі тимчасового вибуття з установи (закладу) у зв’язку із хворобою або за особистими мотивами (без виключення із списку підопічних) призначена державна соціальна допомога виплачується в повному розмірі за весь період відсутності у закладі (установі) з дати вибуття до дати повернення включно. Виплата у вказаний період проводиться на підставі наказу (витягу з наказу) установи (закладу) про зняття з матеріального забезпечення, копія якого надсилається органу праці та соціального захисту населення за місцезнаходженням установи (закладу), який видає розпорядження про припинення перерахування установі (закладу) частини державної соціальної допомоги дитині-інваліду.

Таким чином, у зв’язку з тим, що студентка-сирота вибула із гуртожитку за особистими мотивами, державна соціальна допомога має перераховуватись на її особистий рахунок в повному розмірі.

Отже, отримані навчальним закладом 50 % допомоги за час відсутності такої студентки слід перерахувати на її картковий рахунок.