20.05.2013

Щодо затвердження та погодження тарифікаційних списків

Відповідь на запитання

ЩОДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТА ПОГОДЖЕННЯ ТАРИФІКАЦІЙНИХ СПИСКІВ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст сектора нормування оплати праці працівників бюджетної сфери, фінансового планування та економічного аналізу діяльності державних підприємств фінансово-економічного управління

 

Наказом МОНМС від 17.01.2013 р. № 22 внесено зміни до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097. Зокрема, викладено в новій редакції тарифікаційний список. У ньому тепер передбачені дві графи: «ПОГОДЖЕНО» та «ЗАТВЕРДЖЕНО».

Хто саме повинен погоджувати, а хто затверджувати тарифікаційний список?

(м. Харків)

 

Відповідно до п.п. 6.3 п. 6 додатку 6 до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 20.09.2005 р. № 2097, право визначати обсяг навчально-тренувальної роботи серед тренерів-викладачів має керівник спортивної школи, спеціалізованого навчального закладу спортивного профілю (далі — навчального спортивного закладу) залежно від кількості годин, передбачених навчальним планом, та інших конкретних умов, що склалися в закладі.

Навантаження тренера-викладача (акомпаніатора) та розмір заробітної плати встановлюються при тарифікації на початку навчального року. Тарифікаційний список підписують директор закладу та головний бухгалтер, засвідчуючи таким чином правильність установлення навантаження, розміру усіх виплат та іншої інформації, зазначеної в документі.

Гриф «Затверджую» заповнює засновник (власник) закладу .

Згідно з Положенням про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженим постановою КМУ від 05.11. 2008 р. № 993, засновником ДЮСШ можуть бути:

— центральні та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування;

— фізкультурно-спортивні товариства, інші громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості;

— підприємства, установи, організації та їх об’єднання, крім державних та комунальних;

— громадяни України.

Відповідно до Положення про школу вищої спортивної майстерності, затвердженого наказом Держкомітету з питань фізичної культури і спорту від 10.10.2002 р. № 2227, ШВСМ створюється рішенням:

— центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування;

— фізкультурно-спортивними товариствами, які мають статус всеукраїнських.

Засновником навчального спортивного закладу згідно з Положенням про спеціалізований навчальний заклад спортивного профілю, затвердженим постановою КМУ від 05.11.99 р. № 2061 (далі — Положення № 2061), може бути:

— центральний орган виконавчої влади з питань фізичної культури та спорту;

— місцева держадміністрація та орган місцевого самоврядування.

Стосовно грифу «Погоджено» слід зазначити наступне.

Відповідно до п. 13 Положення № 2061 коледжі та училища спортивного профілю можуть в установленому законодавством порядку створювати навчально-виховні комплекси із середніми загальноосвітніми школами-інтернатами та ліцеями-інтернатами спортивного профілю.

Крім того, згідно з п. 17 Положення № 2061 для забезпечення навчально-тренувального та змагального процесів з окремих видів спорту залежно від місцевих умов навчальні спортивні заклади можуть створювати філії.

Саме в таких випадках, коли заклад має «надбудову» у вигляді комплексу або філію, до тарифікаційного списку тренерів-викладачів уводиться гриф погодження, що заповнюється керівником комплексу або закладу, у складі якого створено філію.

Те саме стосується дитячо-юнацьких спортивних шкіл для інвалідів і спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл для інвалідів параолімпійського та дефлімпійського резерву. Тарифікаційний список тренерів-викладачів спортивної школи для інвалідів затверджується засновником та погоджується центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», який координує діяльність школи.

В усіх інших випадках гриф «Погоджено» в тарифікаційному списку не проставляється.