25.08.2014

Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб

Постанова від 13.08.2014 р. № 335

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. № 178, такі зміни:

підпункт 2 пункту 1 викласти у такій редакції:

«2) осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або допомогу при народженні дитини;»;

підпункт 2 пункту 2 викласти у такій редакції:

«2) за осіб, зазначених у підпункті 2 пункту 1 цього Порядку, — на суми допомоги при народженні дитини (крім суми, яка виплачується одноразово) та/або суми допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахованої за базовий звітний період;».

 

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Коментар редакції

Особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, є платниками ЄСВ: тепер про це зазначено і в Порядку № 178

Нагадаємо: з 01.07.2014 р. набрали чинності окремі положення Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-VII (далі — Закон № 1166), що стосуються сплати ЄСВ (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 15, с. 4).

Зокрема, до категорії платників такого внеску було віднесено осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років та одержують відповідну допомогу (внесено зміни до п. 13 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).
Отже, такі особи вважаються застрахованими. Відповідно період отримання зазначеної допомоги зараховують їм до страхового стажу.

При цьому допомогу при народженні дитини об’єднали з допомогою по догляду за дитиною до трьох років шляхом скасування останньої.

Постановою, що коментується, положення Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою КМУ від 02.03.2011 р. № 178, приведені у відповідність до Закону № 1166.

Тепер у цьому Порядку зазначено, що до платників ЄСВ належать громадяни, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку (перебувають у відпустці) і щомісячно отримують:

— допомогу при народженні дитини (при цьому на суму допомоги, яка виплачується одноразово, внесок не нараховують);

— допомогу в розмірі 130 грн. по догляду за дитиною до трьох років, яку було призначено до 1 липня 2014 року.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик