25.08.2014

За яким КЕКВ оплачувати гаряче водопостачання

Бюджетна установа уклала договір на водопостачання і водовідведення з ТОВ «Міськводоканал» за КЕКВ 2272 та на опалення з ТОВ «Сумитеплоенерго» за КЕКВ 2271. Відповідно до постанови НКРЕ «Про встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю «Сумитеплоенерго» тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води» від 27.06.2014 р. № 861 постачання гарячої води тепер надає ТОВ «Сумитеплоенерго», а водовідведення та постачання холодної води — ТОВ «Міськводоканал». За яким КЕКВ ми тепер повинні платити за гарячу воду?

Перш за все звернемося до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 (далі — Правила).

Зауважимо, що ці Правила поширюються на суб’єктів господарювання, предметом діяльності яких є надання житлово-комунальних послуг, а також на фізичних та юридичних осіб, які отримують або мають намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Відповідно до Правил централізоване постачання холодної та гарячої води — це послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у холодній та гарячій воді, яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем холодного та гарячого водопостачання.

Централізоване опалення — це послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Такі послуги повинні відповідати:

— з централізованого постачання холодної та гарячої води — вимогам щодо якості і тиску води, температури гарячої води, а також розрахунковим нормам витрати води у точці розбору;

— з централізованого опалення — нормативній температурі повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу) за умови їх утеплення споживачами та вжиття власником (балансоутримувачем) будинку та/або виконавцем заходів до утеплення місць загального користування будинку.

Послуги надаються споживачеві згідно з договором, що оформляється на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (п. 8 Правил).

Форма типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення наведена у додатку до Правил.

Економічна класифікація видатків бюджету забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету, тому процес визначення коду економічної класифікації видатків (далі — КЕКВ) не пов’язаний з конкретним підприємством-постачальником, а залежить виключно від економічних характеристик операцій, які здійснюються.

Тому при обранні КЕКВ слід керуватись виключно економічною суттю операції, яка здійснюється і підлягає оплаті.

Отже, якщо предметом укладеного з ТОВ «Сумитеплоенерго» договору визначено надання послуг з централізованого постачання гарячої води, то відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333), при плануванні та здійсненні видатків за таким договором слід застосовувати КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення».

Проте в окремих випадках практикується розме­жування між різними підприємствами-постачальниками послуг з подачі холодної води на підігрів та безпосередньо її підігріву.

У такому випадку планування та здійснення видатків відповідно до вимог Інструкції № 333 слід проводити окремо, а саме: для послуг з подачі холодної води на підігрів застосовується КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення» та для послуг з її підігріву — КЕКВ 2271 «Оплата теплопостачання».

Однак, провівши аналіз cтруктури тарифу на послугу з централізованого постачання гарячої води ТОВ «Сумитеплоенерго», яка затверджена постановою КМУ «Про встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю «Сумитепленерго» тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води» від 27.06.2014 р. № 861, можна чітко визначити, що до цього тарифу уже включені витрати на придбання води для послуги з гарячого водопостачання.

Отже, у цьому конкретному випадку не виникає сумнівів щодо доцільності планування та здійснення видатків бюджетними установами — споживачами за договорами централізованого постачання гарячої води, укладеними з постачальником — ТОВ «Сумитеплоенерго», саме за КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення».

Слід зазначити, що обсяг спожитих послуг з централізованого постачання гарячої води потрібно враховувати при проведенні розрахунків за договорами, предметом яких визначено надання послуг з водовідведення.