20.04.2015

Чи слід відображати у ф. № 1ДФ суму аліментів

Чи відображаються у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін?

Відповідно до п.п. 165.1.14 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4, аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін, відображаються у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «140».

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному
інформаційно-довідковому ресурсі Державної фіскальної служби України
(zir.minrd.gov.ua)