20.04.2015

Особливості відображення у ф. № 1ДФ зарплати померлого працівника

Яким чином відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ заробітна плата померлого працівника, яка виплачується спадкоємцю?

Перехід прав та обов’язків від особи, яка вважається померлою, до інших осіб ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) розглядається як «спадкування».

Об’єктом спадщини виступають права та обов’язки спадкодавця. А спадкоємцями є особи, вказані у заповіті, якщо його було складено, або особи, визначені ст. 1261 — 1265 ЦКУ, залежно від їх черговості.

Особливості спадкування деяких видів прав та обов’язків визначено у гл. 84 ЦКУ. Так, відповідно до ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Норми, що передбачають виплату заробітної плати померлого працівника членам його сім’ї, викладені у розпорядженні Ради Міністрів Української РСР «Щодо видачі заробітної плати, не одержаної до дня смерті робітника чи службовця» від 22.11.84 р. № 620-р та в постанові Ради Міністрів СРСР «Про порядок видачі заробітної плати, яка не була отримана до дня смерті робітника чи службовця» від 19.11.84 р. № 1153.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ст. 1270 ЦКУ).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101» із зазначенням ідентифікаційного номера такого померлого працівника.

При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям нотаріусом, відображається ним у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення.

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному
інформаційно-довідковому ресурсі Державної фіскальної служби України
(zir.minrd.gov.ua)