20.04.2015

Завідувач і бухгалтер центру соцреабілітації дітей-інвалідів: чи мають право на підвищення посадових окладів

Чи мають право завідувач і бухгалтер центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на підвищення посадового окладу згідно з п. 1.13 додатка 3 до Умов № 308/519?

Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів — реабілітаційна установа для дітей-інвалідів управління Мінсоцполітики та органів соціального захисту населення (п.п. 1.1 Типового положення про центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 15.08.2013 р. № 505).

Питання оплати праці працівників центру визначені Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з п. 1.4 цих Умов оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень, доплат і надбавок, передбачених чинним законодавством.

Підстави для підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці наведені у п.п. 2.4.5 Умов № 308/519. Зокрема, передбачено підвищення окладів працівників закладів і структурних підрозділів, перелік яких наведений у додатку 3 до цих Умов.

Так, працівники реабілітаційних установ для інвалідів і дітей-інвалідів, які обіймають посади, визначені п. 1.13 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці. У таблиці покажемо, про які саме посади йдеться.

Перелік посад реабілітаційних установ для інвалідів і дітей-інвалідів, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці (п. 1.13 додатка 3 до Умов № 308/51)

— керівники;

— посади лікарів незалежно від їх найменування, у тому числі заступники директора;

— професіонали;

— фахівці та технічні службовці, у тому числі бібліотечні працівники та працівники клубу

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування

— посади медичних сестер усіх найменувань;

— сестри-господарки;

— реєстратори медичні;

— робітники всіх професій, які працюють у відділеннях та обслуговують хворих

Як бачимо, цей перелік містить як конкретні назви посад (наприклад, сестра-господарка), так і професійні групи (без зазначення посад). Наприклад, професійна група «керівники» включає керівника центру, а група «фахівці» — економіста, бухгалтера тощо.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади підвищують у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, затверджує керівник закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків і обсягу роботи у шкідливих і важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Важливо! Законодавчо обсяг роботи у шкідливих і важких умовах праці, що дає право на підвищення посадового окладу, не встановлений.

При цьому Умови № 308/519 не вимагають проведення атестації робочих місць для встановлення підвищення посадового окладу, тому вона не проводиться.

Таким чином, за рішенням керівника центру, погодженим з профспілкою, посади завідувача та бухгалтера центру можуть бути включені до переліку посад працівників, яким посадові оклади підвищуються у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці.