25.05.2015

Інформаційна сторінка

Страхувальники зобов’язані подавати до соцстраху звіти за формами Ф4-ФСС з ТВП і Ф14-ФСС з ТВП

Незважаючи на те що Закон України від 18.01.2001 р. № 2240-III втратив чинність, страхувальники повинні подавати звіти за формами Ф4-ФСС з ТВП і Ф14-ФСС з ТВП.

Як роз’яснили в листі від 25.03.2015 р. № 3.2-29-600 фахівці ФСС з ТВП, до приведення законодавства України у відповідність до норм оновленого Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 р. № 77-VIII) закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону. При цьому нагадали: звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП не подається у разі:

— відсутності у страхувальника зобов’язання перед Фондом за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з ФСС з ТВП, на початок кожного звітного кварталу і оборотів за субрахунками у звітному кварталі;

— наявності зобов’язання Фонду перед страхувальником на початок року і відсутності оборотів за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з ФСС з ТВП, у звітному кварталі.

Звіт за формою Ф14-ФСС з ТВП не подається, якщо у звітному кварталі страхувальник не отримував від Фонду і не видавав найманим працівникам путівки на санаторно-курортне лікування, придбані за рахунок коштів цього Фонду.

Затверджено Порядок залучення фахівців до проведення ЗНО

Кабмін постановою від 15.04.2015 р. № 222 затвердив Порядок залучення педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників та інших фахівців до проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Порядком установлено, що на час залучення до проведення ЗНО за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і зарплата за основним місцем роботи.

За основним місцем роботи працівника його керівник повинен внести зміни до графіка роботи на час участі в заходах щодо підготовки до виконання і безпосереднього виконання обов’язків працівника, залученого до ЗНО. Зміна графіка роботи здійснюється на підставі особистої заяви працівника. У ній зазначаються дата, час та тривалість підготовки і виконання обов’язків з проведення ЗНО.

Увага! Порядком не передбачено зберігати зарплату працівника за сумісництвом, тому на час відсутності на роботі за сумісництвом такий працівник може оформити щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати.

У Порядку також описано процес укладення цивільно-правового договору з особами, залученими до ЗНО, та порядок виплати їм винагороди.

Для працівників установ виконання покарань затверджено нові розміри підвищення окладів

Кабмін постановою від 05.05.2015 р. № 261 уніс зміни до своїх постанов від 14.07.93 р. № 534 і від 09.03.2006 р. № 268.

Цими змінами керівникам установ виконання покарань, слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби надано право встановлювати працівникам посадові оклади (тарифні ставки) з підвищенням за особливі умови праці, пов’язані з роботою із засудженими та особами, які утримуються в слідчих ізоляторах, у таких розмірах:

— у кримінально-виконавчих установах закритого типу максимального рівня безпеки — до 65 %;

— у кримінально-виконавчих установах закритого типу середнього рівня безпеки, в яких утримуються чоловіки, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі, — до 60 %;

— в інших установах виконання покарань — до 50 %;

— у слідчих ізоляторах — до 30 %.

Орендодавці в Інтернеті будуть оприлюднювати результати конкурсу на право оренди

Кабмін постановою від 14.05.2015 р. № 294 уніс зміни до п. 28 Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженого постановою КМУ від 31.08.2011 р. № 906.

Ці зміни зобов’язали орендодавців держмайна додатково оприлюднювати протокол про результати конкурсу на право оренди держмайна на власному веб-сайті. Зробити це потрібно в той самий строк, що передбачений для оприлюднення результатів конкурсу у друкованих виданнях — протягом трьох робочих днів після їх затвердження.

Нагадаємо: протокол про результати конкурсу орендодавець повинен затвердити своїм наказом протягом трьох робочих днів після його підписання всіма членами комісії, які брали участь у засіданні з визначення переможця, та самим переможцем конкурсу.