25.05.2015

Чи можна за рахунок сільського бюджету придбати основні засоби для ДНЗ

Чи можна за рахунок бюджету розвитку сільського бюджету придбавати основні засоби для дошкільного навчального закладу, якщо цей заклад у 2015 році фінансується з районного бюджету?

Так, можна, але необхідно усе належним чином оформити.

Як відомо, Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII, який набрав чинності 01.01.2015 р., були внесені зміні до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Згідно з цими змінами видатки на дошкільну освіту виключено з переліку видатків, які здійснюються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення.

З 01.01.2015 р. такі видатки мають здійснюватись з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

При цьому виходячи з п. 20 розд. VI БКУ ДНЗ ще можуть фінансуватись з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення.

Тож якщо заклад у 2015 році вже фінансується з районного бюджету, рішенням сільської ради такому бюджету передбачається міжбюджетний трансферт, наприклад субвенція на покращення матеріально-технічної бази закладу. Умови надання субвенції визначаються договором, який укладається між її надавачем та одержувачем.

Така субвенція відображається у сільському бюджеті за КТКВ 250380 «Інші субвенції».

Тобто видатки на придбання основних засобів для ДНЗ у кінцевому результаті будуть проводитися з районного бюджету.

Нагадаємо, що перелік міжбюджетних трансфертів, які можуть передбачатися у відповідних місцевих бюджетах, визначено ст. 101 БКУ.