25.05.2015

Особливості заповнення звіту з ЄСВ щодо осіб, які отримують відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Яким чином заповнюється графа 10 «Код типу нарахувань» таблиці 6 додатка 4 до звіту щодо сум нарахованого ЄСВ стосовно відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами?

Відповідно до п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), таблиця 6 додатка 4 до цього Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Якщо у таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 відображаються суми заробітку (доходу, грошового забезпечення), допомога по тимчасовій непрацездатності, що нараховані у звітному місяці, поле «Код типу нарахувань» залишається порожнім.

Графа 10 «Код типу нарахувань» заповнюється страхувальником лише у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань 1 — 12, які вказані під таблицею 6 додатка 4 до цього Порядку.

Код типу нарахувань 1 зазначається лише для осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована, а також особам, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду — середню заробітну плату за вимушений прогул.

Коди типу нарахувань 2 — 9, 11, 12 зазначаються лише у випадках донарахування або зменшення суми страхових внесків.

Суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносяться до графи «Загальна сума нарахованої заробітної плати (доходу) (усього з початку звітного місяця)» із зазначенням відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10.

Суми, що припадають на дні щорічних та додаткових відпусток наступних місяців, включаються до поля наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

Отже, графа 10 «Код типу нарахувань» таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 не заповнюється стосовно осіб, які отримують відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі
Державної фіскальної служби України (zir.minrd.gov.ua)