25.05.2015

Працівниця вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною: як заповнити звіт з ЄСВ

Яким чином страхувальником заповнюється таблиця 5 додатка 4 до звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, якщо наймана особа приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною?

Відповідно до п. 8 розд. ІV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.04.2015 р. за № 460/26905 (далі — Порядок № 435), таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб.

Таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду:

— було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців) із застрахованою особою;

— було укладено або розірвано трудовий договір із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце;

— особі надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного до досягнення нею шестирічного віку;

— особі надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

У разі коли за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (цивільно-правових договорів), надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку не формується та не подається до фіскального органу.

У разі коли в особи закінчилась відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від трирічного до досягнення нею шестирічного віку або відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, у звітному місяці зазначається дата закінчення відпустки.

Тобто, коли в особи закінчилась відпустка для догляду за дитиною від трирічного до досягнення нею шестирічного віку або відпустка по вагітності і пологах, або для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, страхувальник у таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 435 зазначає дату закінчення відпустки та заповнює її таким чином:

— гр. 6 «Громадянин України (1 — так, 0 — ні)»;

— гр. 7 «Категорія особи» (для особи, якій надана відпустка для догляду за дитиною від трирічного до досягнення нею шестирічного віку, — 4, для особи, якій надана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, — 6);

— гр. 9 «Податковий номер або серія та номер паспорта»;

— гр. 10 «Прізвище, ім’я, по батькові ЗО»;

— гр. 11 «Період трудових відносин, відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток» — «дата закінчення».

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі
Державної фіскальної служби України (zir.minrd.gov.ua)