30.11.2015

Працівник відбув на курси підвищення кваліфікації у вихідний день: чи надавати йому відгул

Працівник нашої установи направлений на курси підвищення кваліфікації, які він проходитиме в іншому населеному пункті. Щоб своєчасно прибути до місця проведення таких курсів, зазначений працівник виїхав у неділю — вихідний для нього день. Чи необхідно в такому разі надати працівникові відгул за цей вихідний день? (Херсонська обл.)

Відразу пояснимо: направлення працівника на курси підвищення кваліфікації не розглядається як службове відрядження. Це пояснюється відмінністю зазначених заходів за своєю суттю, а також тим, що їх нормативне супроводження врегульовано різними нормативно-правовими актами.

Так, при вирішенні працеоплатних питань, пов’язаних з курсами підвищення кваліфікації, слід керуватися постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695). Норми цієї постанови відсилають до законодавства стосовно відряджень тільки в одному випадку — при визначенні розміру добових за дні перебування в дорозі.

Для вирішення інших питань, які стосуються направлення працівника на курси підвищення кваліфікації, використання нормативної бази для відряджень під забороною. Тобто тут не застосовується Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Зокрема, не можна використовувати п. 10 розд. I цієї Інструкції: «Якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку».

При цьому постанова № 695 не містить окремих приписів, як вирішити «компенсаційне» питання у ситуації, коли працівник відбуває на курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день. Тому звернемося до загальних норм трудового законодавства. Нагадаємо, що роботу у вихідний день компенсують (за згодою сторін) наданням іншого дня відпочинку або оплатою в подвійному розмірі ( ст. 72 КЗпП).

Однак у ситуації, наведеній у запитанні, працівник фактично не виконував свої посадові обов’язки у вихідний день, тобто, по суті, не залучався до роботи в цей день. Отже, тут не йдеться про компенсацію за роботу у вихідний день згідно зі ст. 72 КЗпП.

Висновок: У разі коли працівник відбуває на курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день, такий вихідний день не компенсуютьвідгул не надають, оплату в подвійному розмірі не здійснюють. За такий день йому виплатять лише добові.