13.06.2016

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції у травні 2016 року — 100,1 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2016 року порівняно з квітнем 2016 року становив 100,1 %.

Щодо подання ліцензіатами до МОЗ нового пакета документів

У зв’язку з набранням чинності 22.04.2016 р. постановами КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 02.03.2016 р. № 285 та «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров’я України» від 02.03.2016 р. № 286 до МОЗ надходять чисельні звернення щодо подання нового пакета документів, які передбачені зазначеними постановами.

Однак ч. 3 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII передбачено: у разі зміни форми відомостей, що додаються до заяви про отримання ліцензії, ліцензіат подає органу ліцензування відомості, форму яких змінено, за новою формою протягом строку, установленого нормативно-правовим актом, яким затверджено відповідні зміни.

Разом з тим Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 285, та Ліцензійні умови провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затверджені Міністерством охорони здоров’я України (далі — Ліцензійні умови), не визначають зміни форми відомостей, що додаються до заяви про отримання ліцензії, а також терміну їх подання до МОЗ.

Таким чином, ліцензіати, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини, не зобов’язані подавати до МОЗ новий пакет документів, форма яких передбачена Ліцензійними умовами.

Таке роз’яснення розміщено на офіційному веб-сайті МОЗ (http://moz.gov.ua/ua/portal/an_20160526_3.html).

МОЗ скасувало дію низки наказів МОЗ СРСР

МОЗ наказом від 30.05.2016 р. № 489 затвердило Перелік наказів МОЗ СРСР, які не застосовуються в Україні.

Цей документ прийнятий на виконання наказу МОЗ «Про затвердження планів заходів для проведення інвентаризації та систематизації нормативно-правових актів Української РСР та СРСР» від 20.01.2016 р. № 26 та містить найменування 132 скасованих в Україні нормативів МОЗ СРСР.

Зазначений Перелік є доповненням до наказу МОЗ «Про визнання такими, що не застосовуються в Україні, наказів СРСР» від 18.04.96 р. № 81, у додатку до якого вже міститься перелік з 1951 нормативу МОЗ СРСР, дію яких скасовано в Україні.

Мобілізовані в табелі обліку робочого часу

У табелі обліку використання робочого часу час, протягом якого працівник відсутній у зв’язку з оголошенням часткової мобілізації, має відмічатись умовним позначенням «ІН» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

Якщо роботодавець не має відповідних документів, що підтверджують відсутність працівника, у табелі обліку використання робочого часу такий час відмічається умовним позначенням «НЗ» — неявка з нез’ясованих причин.

Про це повідомило Мінсоцполітики у листі від 05.06.2015 р. № 225/06/186-15.

ДФСУ про особливості застосування РРО бюджетними установами

ДФСУ у листі від 11.04.2016 р. № 8020/6/99-99-22-03-07-15 повідомила, що необхідно здійснювати розрахункові операції через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи РРО або здійснювати такі розрахункові операції у безготівковій формі через установи банків:

— при наданні установами освіти освітніх послуг та здачі в оренду своїх приміщень;

— бюджетним установам у разі продажу за готівкові кошти матеріальних цінностей, що були вилучені з активів (списані з балансу) та обліковуються на відповідних рахунках як сировина і матеріали, паливо, запасні частини тощо і які не є продукцією власного виробництва, в тому числі автомобіль.

Окрім того, податківці зазначили, що при наданні медичних послуг виїзними бригадами та при здійсненні медичного обслуговування вдома у замовника дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО. При цьому у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з надання послуг — 200 тис. грн. на один суб’єкт господарської діяльності застосування РРО є обов’язковим.

Затверджено Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків

На виконання абз. 2 п. 6 ст. 13 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII Кабмін постановою від 20.04.2016 р. № 301 затвердив Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків.

Цей Порядок визначає механізм списання з балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, державними підприємствами та органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності.