21.03.2016

Щодо оплати праці заступника головного лікаря з медсестринства

Лист від 18.02.2016 р. № 10.03.68/3979

Департамент фінансово-ресурсного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України розглянув запит щодо порядку оплати праці заступника головного лікаря з медсестринства і повідомляє.

Відповідно до наказу МОЗ України від 23.02.2000 р. № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» (із змінами, внесеними наказом МОЗ України від 02.11.2007 р. № 688) у закладах охорони здоров’я передбачено введення додаткової посади заступника головного лікаря з медсестринства, а саме: зазначена посада вводиться у кожній обласній лікарні, в міських лікарнях на 300 і більше ліжок, у центральних районних та районних лікарнях на 200 і більше ліжок, у психіатричних лікарнях на 300 і більше ліжок.

У зв’язку з цим загальне число посад заступників головного лікаря, встановлене у додатку 46 до наказу МОЗ від 23.02.2000 р. № 33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я», збільшено відповідно на одну посаду.

На посаду заступника головного лікаря з медсестринства призначається фахівець, який має базову вищу освіту (бакалавр) у галузі знань «Медицина» за спеціальністю «Сестринська справа» та стаж роботи за фахом не менше 5 років.

Призначення та звільнення з посади заступника головного лікаря з медсестринства проводиться головним лікарем згідно з вимогами чинного законодавства.

Заступник головного лікаря з медсестринства безпосередньо підпорядкований головному лікарю.

Згідно з нормами наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (далі — наказ № 308/519) заступникам керівників закладів охорони здоров’я посадові оклади встановлюються на 5 — 15 відсотків нижче посадового окладу відповідного керівника.

Робота з визначення посадових окладів працівників закладів охорони здоров’я та розмірів доплат і надбавок проводиться постійно діючою тарифікаційною комісією, яка створюється за наказом керівника у складі: заступника керівника з економічних питань (спеціаліст-економіст), головного бухгалтера, працівника, який займається питаннями кадрів, голови профспілкового комітету та інших осіб, які можуть залучатися керівником закладу. Тарифікаційну комісію очолює керівник закладу.

Тарифікаційна комісія у своїй роботі керується діючими умовами оплати праці та іншими нормативними актами з цих питань.

Порядок роботи тарифікаційної комісії визначається головою комісії.

Отже, посадовий оклад заступника головного лікаря з медсестринства встановлюється на 5 — 15 відсотків нижче посадового окладу головного лікаря, що відповідає тарифному розряду за Єдиною тарифною сіткою та встановленій групі з оплати праці керівних працівників, без урахування норм пункту 1.5 вказаного наказу та без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі та важкі умови праці (підпункт 2.2.1 наказу № 308/519).

Директор Департаменту В. Якубівський

Коментар редакції

Установлюємо посадовий оклад заступнику головного лікаря з медсестринства

Приводом для звернення за роз’ясненням до фахівців МОЗ було таке запитання нашого читача:

«Згідно з п.п. 2.2.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), заступникам керівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, заступникам керівників структурних підрозділів цих закладів та установ посадові оклади встановлюються на 5 — 15 % нижче від посадового окладу відповідного керівника, а головному бухгалтеру — на 10 — 30 %.

Заступникам керівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення (крім заступника керівника з медсестринства) і головному бухгалтеру посадові оклади встановлюються з урахуванням норм п. 1.5 без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі та важкі умови праці.

Це діюча на сьогоднішній день редакція п.п. 2.2.1 Умов № 308/519. Однак річ у тім, що до внесення змін до п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 (відповідні зміни було внесено спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ від 18.06.2014 р. № 398/405*) рівень зниження посадового окладу керівника закладу для визначення посадового окладу заступника головного лікаря з медсестринства був чітко визначений на рівні 15 %.

* Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 27.

Чи можна при визначенні посадового окладу заступника головного лікаря з медсестринства застосовувати зниження від посадового окладу керівника закладу на інший відсоток, тобто не 15 %, а, наприклад, 10 %?»

У відповіді на запитання, яке надали фахівці МОЗ, треба визначити головні моменти:

1. Посадовий оклад заступника головного лікаря з медсестринства встановлюється на 5 — 15 % нижче посадового окладу головного лікаря, без урахування норм п. 1.5 Умов № 308/519 та без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі та важкі умови праці.

Тобто фахівці МОЗ наголосили, що для визначення посадового окладу заступника головного лікаря з медсестринства застосовується «вилка» — від 5 до 15 %.

2. Конкретні ж розміри посадових окладів, доплат і надбавок працівникам медичних закладів встановлюються постійно діючою тарифікаційною комісією, головою якою є керівник закладу. Він, у свою чергу (за наказом), і формує склад цієї комісії. Тому те, наскільки знижувати посадовий оклад головного лікаря при встановленні окладу його заступнику з медсестринства (у межах 5 — 15 %), повинна вирішувати саме тарифікаційна комісія.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик