21.03.2016

Щодо фінансування закладів охорони здоров’я

У рішенні про бюджет об’єднаної територіальної громади обсяг медичної субвенції у повному обсязі затверджено на заклади охорони здоров’я, які надають амбулаторно-поліклінічну (первинну) медичну допомогу, а також на місцеві програми. При цьому в ОТГ відсутні лікарні (стаціонарна допомога). Чи правильно це?

Розрахунок обсягу медичної субвенції для відповідного місцевого бюджету здійснюється за формулою, затвердженою постановою КМУ «Про затвердження формули розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 19.08.2015 р. № 618, та з урахуванням фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, який є однаковим як для бюджетів міст обласного значення, району, так і для бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Тобто за рахунок коштів медичної субвенції повинні фінансуватися усі видатки із надання послуг жителям об’єднаної громади, визначені п. 3 ч. 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI, у тому числі на стаціонарну медичну допомогу.

Якщо на території громади відсутні заклади, що надають таку допомогу, в бюджеті громади обов’язково передбачається трансферт (субвенція) районному (міському) бюджету для оплати відповідних послуг.