07.11.2016

Інформаційна сторінка

Довідки про зарплату для перерахунку пенсій держслужбовцям не видаються

До Мінсоцполітики надходять численні звернення від підприємств, установ та організацій з питань надання довідок про зарплату для перерахунку пенсій непрацюючим держслужбовцям. Тому на своєму сайті (http://msp.gov.ua) фахівці цього Міністерства розмістили роз’яснення, у якому зазначили, що підстав для видачі довідки про заробітну плату для перерахунку пенсій немає, адже:

1) новим Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII, який набрав чинності з 01.05.2016 р., не передбачено проведення перерахунків раніше призначених пенсій державним службовцям;

2) форми довідок про заробітну плату (затверджені постановою ПФУ від 04.09.2013 р. № 15-1), які надавалися для проведення перерахунку пенсії, виключені постановою ПФУ від 04.07.2016 р. № 15-2;

З) з набранням чинності Законом № 889-VIII ст. 371 «Порядок і умови перерахунку пенсій державних службовців» старого Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII втратила чинність.

На сьогодні пенсійне забезпечення держслужбовців здійснюється за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Затверджено нове Положення про підвищення кваліфікації тренерів

Мінмолодьспорту наказом від 13.09.2016 р. № 3520 затвердило Положення про підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів) та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту.

Це Положення визначає порядок підвищення кваліфікації державних, головних та старших тренерів штатних команд національних збірних команд України, тренерів (тренерів-викладачів) закладів фізкультури і спорту, інших фахівців сфери фізкультури і спорту, які працюють у закладах фізкультури і спорту.

Підвищення кваліфікації тренерів та фахівців — це навчання з метою оновлення та вдосконалення їх освітнього рівня та професійної підготовки шляхом поглиблення і розширення спеціальних знань, умінь, необхідних для ефективного виконання ними посадових (функціональних) обов’язків з урахуванням перспектив їх професійного зростання в межах спеціальності.

Підвищувати кваліфікацію тренери та фахівці повинні 1 раз на 5 років.

При цьому на період навчання за тренерами та фахівцями зберігається середня зарплата відповідно до законодавства.

Якщо навчання буде проходити з відривом від основного місця роботи, то тренерам та фахівцям мають бути надані усі гарантії та компенсації, передбачені законодавством.

Щодо фінансування підвищення кваліфікації тренерів та фахівців, то у Положенні зазначено, що воно здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, фізичних та юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Наказ № 3520 набуде чинності з дня його офіційного опублікування. З цієї ж дати втратить чинність наказ Мінмолодьспорту «Про затвердження Положення про підвищення кваліфікації тренерів та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту» від 06.09.2010 р. № 3038.

Кабмін визначив особливості направлення держслужбовців у відрядження

Кабмін постановою від 05.10.2016 р. № 681 вніс зміни до своєї постанови «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Змінами, зокрема, встановлено, що строк відрядження держслужбовців не може перевищувати 60 календарних днів, крім випадків, визначених законодавством.

А ось строк відрядження держслужбовців, які направляються для запобігання або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також усунення інших обставин, які створили або можуть створити загрозу життю чи умовам життєдіяльності людей, не може перевищувати один рік.

Також зазначено, що особливості направлення держслужбовців у відрядження для виконання своїх посадових обов’язків поза межами постійного місця служби, зокрема на роботу до секретаріатів міжнародних організацій, представництв міжнародних організацій в інших країнах або органів влади іноземних держав, визначаються відповідно до порядку, затвердженого Кабміном.

Як дізнатися про звільнення військовослужбовця з військової служби

Облік особового складу в Збройних Силах України ведеться згідно з Інструкцією з організації обліку особового складу Збройних Сил України, затвердженою наказом Міноборони від 26.05.2014 р. № 333. Відповідно до цієї Інструкції надання інформації роботодавцю про загибель, перебування в полоні, зниклих безвісти військовослужбовців ЗСУ не передбачено. Повідомляються лише члени сім’ї і родичі військовослужбовця через районні (об’єднані, міські) військкомати.

Надання роботодавцю довідок про звільнення військовослужбовця з військової служби чинним законодавством не передбачено. Зазначену інформацію роботодавці можуть отримати, надіславши запит до військкомату.

Про це повідомило Міноборони у листі від 24.06.2016 р. № 116/9/5/78-16.