07.11.2016

Чи поширюється педагогічне звання на все педнавантаження вчителя

У штаті навчального закладу працює вчитель, який викладає декілька предметів. У 2016 році зазначеному працівнику присвоєно педагогічне звання «учитель-методист» і встановлено підвищення посадового окладу за це звання. У зв’язку з цим виникає запитання: чи поширюється підвищення посадового окладу вчителя за звання «учитель-методист» на все його педагогічне навантаження?

Порядок присвоєння педагогічних звань педпрацівникам відбувається згідно з Переліком кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 23.12.2015 р. № 1109, та відповідно до норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Так, відповідно до п.п. 5.1 цього Типового положення за результатами атестації педагогічним працівникам, які досягли високих показників у роботі, присвоюються педагогічні звання: «викладач-методист», «учитель-методист», «вихователь-методист», «педагог-організатор-методист», «практичний психолог — методист», «керівник гуртка — методист», «старший викладач», «старший учитель», «майстер виробничого навчання I категорії», «майстер виробничого навчання II категорії».

Фактично це означає, що кожне з наведених педзвань присвоюється педагогічним працівникам відповідно до посади, яку вони займають*. Нагадаємо, що перелік посад педпрацівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2001 р. № 963.

* Це твердження повністю підтримує фахівець МОН (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 6, с. 24).

У свою чергу, п. 3.25 Типового положення № 390 передбачено, що вчителі та викладачі, які мають педнавантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфкатегорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

Таким чином, педагогічне звання «вчитель-методист» присвоюється працівнику, який займає посаду вчителя незалежно від обсягу його навантаження та кількості предметів, які він викладає.

Стосовно підвищення посадового окладу за педзвання зазначимо таке.

Відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), присвоєні звання дають право на підвищення ставок. За звання «вчитель-методист» ставки заробітної плати (посадовий оклад) підвищуються на 15 % (п.п. «г» п. 24 цієї Інструкції).

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок (п. 63 Інструкції № 102).

Виходячи з вищевикладеного, підвищення ставки заробітної плати за присвоєне педагогічне звання «учитель-методист», як і присвоєна за результатами атестації кваліфікаційна категорія, поширюються на все педагогічне навантаження учителя незалежно від кількості предметів, які він викладає.

Наприкінці додамо: працівники, що мають педагогічні звання, повинні під час чергової атестації, яка відповідно до п. 1.7 Типового положення № 930 здійснюється один раз на п’ять років, також атестуватися на відповідність раніше присвоєним педагогічним званням. Про це, зокрема, зазначили фахівці МОНмолодьспорту у листі від 22.02.2012 р. № 2/1-13-430.