03.10.2016

Витрачання комунальним підприємством бюджетних коштів на винагороди за договорами ЦПХ

Неприбуткове комунальне підприємство «Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» є отримувачем коштів обласного бюджету. У плані використання бюджетних коштів на 2016 рік підприємству затверджено дві статті витрат: оплата праці (КЕКВ 2110) та нарахування на оплату праці (КЕКВ 2120).
Чи можна використовувати кошти, які виділяються з обласного бюджету, на оплату праці працівників, які не перебувають у штаті підприємства та залучаються до роботи в оркестрі за договорами цивільно-правового характеру?
При цьому зазначимо, що штат оркестру не укомплектований повністю і потреба в коштах, які можуть бути спрямовані на виплату винагороди за такими договорами, не перевищує наданих і затверджених асигнувань із бюджету на оплату праці працівникам підприємства.

Відповідно до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) за рахунок коштів бюджету фінансуються видатки на утримання бюджетних установ. Неприбутковим комунальним підприємствам (у цьому випадку — «Молодіжному академічному симфонічному оркестру «Слобожанський») може надаватися фінансова допомога.

Водночас у статуті підприємства повинна бути передбачена норма, що воно може отримувати фінансову допомогу з бюджету.

При цьому підприємство отримує кошти як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів (у цьому випадку — структурного підрозділу облдержадміністрації з питань культури).

Відповідно до ч. 6 ст. 22 БКУ одержувач бюджетних коштів використовує кошти на підставі затвердженого плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань за кодами економічної класифікації.

Частиною 1 ст. 48 БКУ та п. 2.1 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309 (ср. ), передбачено, що розпорядники/одержувачі бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами (планами використання бюджетних коштів). При цьому вони забезпечують цільове та ефективне використання коштів.

Отже, на оплату праці (штатним працівникам та працівникам, залученим за договорами цивільно-правового характеру) можна спрямувати бюджетні кошти в обсязі не більшому, ніж передбачено на цю мету планом використання бюджетних коштів.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, за КЕКВ 2111 «Заробітна плата» можуть здійснюватися видатки на винагороди та інші виплати, нараховані працівникам, які не перебувають у штаті установи (організації), відповідно до умов цивільно-правового договору (за винятком суб’єктів господарювання).

Тож ваше неприбуткове комунальне підприємство може здійснювати видатки за КЕКВ 2111 на оплату робіт за договорами цивільно-правового характеру.