19.09.2016

Чи має право головний бухгалтер ЦПМСД на підвищення окладу за керування бухгалтерською службою

У штаті Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) є посади завідувачів відділень (амбулаторій), яким підвищуються посадові оклади за завідування у розмірі до 25 % посадового окладу залежно від штату очолюваного відділення. Головний бухгалтер ЦПМСД очолює бухгалтерську службу, штат якої складає 8 осіб. У зв’язку з цим виникає запитання: чи має право такий працівник на підвищення посадового окладу, зокрема, за керівництво бухгалтерською службою?

Ні, не має. Пояснимо цей висновок.

Питання оплати праці працівників медичних закладів, у тому числі й ЦПМСД, врегульовані Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.3 цих Умов керівникам структурних підрозділів — лікарям посадові оклади встановлюються виходячи з тарифних розрядів лікарів відповідних спеціальностей та кваліфікаційних категорій (за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєна кваліфікаційна категорія, відповідає профілю очолюваного ними підрозділу) з урахуванням підвищення на 10 — 25 % залежно від обсягу роботи.

Зокрема, для керівників структурних підрозділів (відділень, кабінетів, лабораторій, відділів тощо) — лікарів підвищення встановлюється в таких розмірах (п.п. «б» п.п. 2.2.3 Умов № 308/519):

— на 10 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом до 3 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 20 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 3 до 6 одиниць включно (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів);

— на 25 % — при кількості посад професіоналів з повною вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, у підрозділі згідно зі штатним розписом понад 6 одиниць (з урахуванням посад керівників цих структурних підрозділів і без урахування посад лікарів-інтернів).

Посада головного бухгалтера хоча й віднесена до професійної групи «керівники» згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336), але такий працівник не є лікарем. Тому і права на підвищення посадового окладу відповідно до п.п. 2.2.3 Умов № 308/519 він не має.

Крім того, відповідно до розділу «Завдання та обов’язки» посади «головний бухгалтер», що містить Довідник № 336, організація і керування роботою бухгалтерської служби належать до прямих обов’язків головного бухгалтера установи. Отже, додаткової оплати і підвищень окладу за таку роботу діючим законодавством не передбачено.