26.09.2016

Інформаційна сторінка

Пенсійні обмеження продовжать на 2017 рік, а академічні стипендії отримуватимуть не всі

На веб-сайті ВРУ зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 5130), яким пропонується низка змін щодо пенсійного забезпечення та соціальних виплат:

1. Продовжити до 31.12.2017 р. обмеження на максимальний розмір пенсії — 10740 грн.

2. Тимчасово, по 31.12.2017 р., особам (окрім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи й учасників бойових дій), які працюють на посадах і на умовах, передбачених законами «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії / щомісячне довічне грошове утримання не виплачувати.

3. Соціальні стипендії надавати студентам (курсантам) ВНЗ виходячи з рівня доходу сім’ї й успіхів у навчанні у порядку, визначеному КМУ.

Студентам (курсантам) ВНЗ із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам (курсантам) ВНЗ, які в період навчання у віці від 18 до 23 років лишилися без батьків, гарантовано право на виплату соціальної стипендії.

Академічні стипендії надавати особам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності згідно з критеріями, установленими КМУ. Відсоток студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, установлюватиме вчена рада ВНЗ у межах визначеного КМУ загального відсотка студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій, і стипендіального фонду.

Затверджено Порядок призначення пенсій держслужбовцям

Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) збережено право на призначення пенсії відповідно до попереднього законодавства про держслужбу для осіб, які на день набрання чинності цим Законом:

— мають не менш як 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад держслужби;

— займають посади держслужби та мають не менш як 10 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад держслужбовців, у порядку, визначеному для осіб, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад держслужбовців.

З метою реалізації даної норми Закону Кабмін прийняв постанову «Деякі питання пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» від 14.09.2016 р. № 622, якою затверджено Порядок призначення пенсій деяким категоріям осіб — держслужбовцям, що мають відповідний стаж держслужби.

Документом установлено, що тимчасово, по 31.12.2016 р.:

— пенсії / щомісячне довічне грошове утримання особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах держслужби в держорганах, визначених Законом № 889, а також на посадах та на умовах, передбачених законами «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», не виплачуються;

— у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особам відповідно до ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон № 3723) (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір якої перевищує 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше ніж 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

З 01.01.2017 р. пенсія, призначена відповідно до ст. 37 Закону № 3723, у період роботи на посадах держслужби в держорганах, визначених Законом № 889, а також на посадах та на умовах, передбачених законами «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється.

Постанова № 622 набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 01.05.2016 р.

Процедура припинення робочих органів ФСС з ТВП розпочалася

Відповідно до рішення Комісії з реорганізації ФСС з ТВП та Ліквідаційної комісії Виконавчої дирекції ФСС з ТВП «Про створення комісій з припинення відділень та виконавчих дирекцій відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 05.09.2016 р. № 25 розпочато процедуру припинення відділень та виконавчих дирекцій відділень ФСС з ТВП.

Станом на 16.09.2016 р. усіма відділеннями Фонду здійснено реєстраційні дії щодо припинення їх юридичних осіб, про що внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

На даний момент у переважній більшості відділень Фонду вже проведені установчі засідання комісій з реорганізації та розпочато процедуру інвентаризації.